Det busiga och kloka djuret som älskar att leka och spexa

Delfiner är kloka, lekfulla och väldigt busiga. Att hoppa högt upp i luften och göra volter och kullerbyttor är inga problem för dessa akrobater!

Delfinernas förfäder levde för flera miljoner år sedamn på land.

Delfinernas förfäder levde för flera miljoner år sedamn på land.

Foto: Rob Carr

PITEÅ 2010-08-30 06:00
Delfiner är ett däggdjur vars förfäder levde på land för flera miljoner år sedan. I dag är de helt anpassade för ett liv i vattnet, men de andas luft precis som vi människor. Den allra vanligaste delfinen som finns i delfinarier är flasknosdelfinen. Den kan bli upp till 3 meter lång och väger mellan 150-200 kilo.
Sociala
En delfin som lever i det vilda blir cirka 20 år gammal. I fångenskap brukar de bli mellan 30-40 år. Den allra äldsta delfinen som levde i fångenskap blev hela 59 år.
Delfiner är väldigt sociala och lever tillsammans i grupper. Bland flasknosdelfiner lever honorna för sig och hanarna för sig.
I tjejflocken är honorna oftast släkt med varandra. Döttrarna brukar stanna kvar hos sin mamma i flocken hela livet, men det kan hända att de lämnar flocken för att söka sig till en ny flock.
Bland killarna är det lite annorlunda. Där lämnar alltid sönerna sin flock när de är i 8-årsåldern.
Delfiner är väldigt duktiga simmare. De kan ibland simma upp till 55 kilometer i timmen.
Om inte delfinen simmar sjunker de, för att förhindra att det händer simmar de hela tiden.
Delfiner sover med bara en hjärnhalva åt gången eftersom den andra hjärnhalvan måste vara vaken för att påminna delfinen om att den måste upp till ytan för att andas.
Visslingar och klickljud
Delfinerna kommunicerar med varandra genom att bland annat använda klickljud och visslingar.
Med sitt inbyggda ekolod kan de upptäcka hinder som är i vägen som de inte ser. Det gör de genom att skicka ut flera klickljud.
Träffar klickljuden ett föremål studsar de tillbaka som eko. Ekolodet använder delfinen sig också av när den ska fånga fisk. De kan genom att skicka ut klickljuden ta reda på hur långt bort fisken är, hur stor den är och till med vilken art fisken är utan att ens ha sett den.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om