Den varslade byggstrejken är stoppad - av medlarna

Byggnads ordförande i länet, Bengt-Erik Rolfs, liknar medlarnas bud vid ett aprilskämt. Han liksom de flesta andra byggnadsarbetare var inställd på strejk i dag - men strejken är stoppad. Av medlarna, som tar till den unika möjligheten att skjuta fram den två veckor.

Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

PITEÅ 2013-03-19 06:00

När Byggnads tackade nej till medlarnas bud i byggkonflikten var risken för en storstrejk överhängande. 3 000 byggarbetare skulle gått ut i strejk i dag.

Men i går eftermiddag kom beskedet att strejken är stoppad, uppskjuten i 14 dagar, av medlarna. En åtgärd som bara nyttjats tre gånger tidigare på den svenska arbetsmarknaden.

-  Jag har aldrig varit med om att medlarna med tvång skjutit upp ett varsel, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till TT.

Tungt ansvar
- Nu vilar ett tungt ansvar på medlarna, säger Byggnads ordförande i länet, Bengt-Erik Rolfs.

Han ser medlingsbudet som ett aprilskämt, ett hån mot en hel yrkeskår, och nämner förändringar av arbetstiden, arbetskläder som måste lämnas på jobbet, företagshälsovård som inte fungerar - och den farliga arbetsmiljön.

- En byggnadsarbetare dör varje månad, det är helt oacceptabelt, säger han.

Mer tid för att lösa konflikten är egentligen den enda faktor som gör att Medlingsinstitutet (MI) beslutat om att skjuta på strejkvarslet, enligt dess generaldirektör Claes Stråth.

Beslutet är inte taget för att invänta industrins löneförhandlingar, hävdar han bestämt. Men indirekt kan det ändå få konsekvenser kopplade till
industriförhandlingarna.

- Om industrin nu hinner göra upp får medlarna ytterligare en pusselbit, säger Stråth till TT.

Patienthotellet
De byggarbetsplatser i länet som påverkades av den varslade strejken, fanns bland andra patienthotellet vid Sunderby sjukhus, Pontushallen och Kvarteret Hunden samt en arbetsplats i Vitåfors. Dessutom skulle alla Havators mobila jättekranar stanna av på samtliga arbetsplatser i Sverige. Totalt hade mellan 60 och 100 Byggnadsmedlemmar i länet berörts av den nu uppskjutna av konflikten.

Konflikten handlar främst om byggentreprenörernas ansvar för arbetsvillkor, löner och annat. Facket kräver att huvudentreprenören ska se till att alla underleverantörer håller sig till lagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om