Svenska Balettskolans framtid i Piteå har varit oviss. Barn- och utbildningsnämnden och skolchefen Ingemar Jernelöf anser att utbildningen är för dyr och vill lägga ned den. Men nu står det klart att kommunstyrelsen kör över dem.
I verksamhetsplanen 2013-2015, som innehåller kommunens budget, ger ks barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att driva dansutbildningen vidare.
- Vi har för länge sedan bestämt oss för att dans är en profil vi vill ha tillsammans med musiken och det som sker på Acusticum. Vi vill driva utbildningen vidare och förslaget till fullmäktige är att vi ska göra det, säger Peter Roslund (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.
Stängda dörrar
Som brukligt är skedde diskussionerna om budgeten, liksom övriga förslagsärenden till kommunfullmäktige, bakom stängda dörrar. För att barn- och utbildningsnämnden ekonomiskt ska klara av att driva Svenska Balettskolan så får man mer pengar.
- Bun har sagt att statsbidraget har ändrats till vår nackdel och till Stockholms fördel, men vi är överens om att täcka upp den del av statsbidraget som har försämrats. Vi är en av tre kommuner i landet som har spetsutbildningen och tänker inte ge upp så lätt, säger Peter Roslund.
Kommunstyrelsen kräver också att bun gör en djuplodande utvärdering av resursskolornas betydelse för barn med särskilda behov.
- Vi vill veta hur det gått för barnen som varit där, men vi är inte beredda att gå in och säga att resursskolorna ska drivas vidare. Barn med särskilda behov ska ha den hjälp de behöver, men hur man gör det måste bun själv avgöra, säger Roslund.
Bun får hård kritik
Sjulnässkolans högstadium hänger fortfarande i luften.
- Den frågan är transporterad till skolutredningen. Skillnaden mellan tidigareskola och senareskolan är några labbsalar och kanske hemkunskap. Om man är osäker kan man bygga andra delar tills skolutredningen kommit med sitt förslag, säger Peter Roslund.
Barn- och utbildningsnämndens besparingsmodell - att lämna över fem olika förslag till fullmäktige - får hård kritik.
- Det har inte känts bra ut vårt perspektiv. Jag har blivit förvirrad och jag tror att alla i budgetberedningen har blivit förvirrade. Vi föredrar att en nämnd kommer och säger vad den vill göra och inte humpa över det till fullmäktige. Visst kan det vara bra med tydliga alternativ ibland, men det här var allt annat än tydligt, säger Roslund.
S vill ge mer pengar
Socialdemokraterna öppnar för att ge bun mer pengar för att mildra inkomstbortfallet som elevminskningen innebär.
- Vi kommer med ett förslag till fullmäktige. Förhoppningen var att få lite bredare enighet i ks, men jag fick inte med mig någon från alliansen. Jag hoppas de kan tänka om, säger Peter Roslund.
Definitivt beslut om verksamhetsplan och budget tas av kommunfullmäktige den 25 juni.