En läkare ringer hem till en patient på en helgdag för att berätta att resultatet av en röntgenundersökning tyder på cancer. Patienten är precis på väg till ett bröllop och får en chock - trots telefonsamtalet får han/hon ändå vänta en månad på sin cancerbehandling.
Det är ett av många exempel på brister inom området bemötande inom Norrbottens läns landsting som först fram i Patientnämndens verksamhetsrapport för 2011.
Knappt 40 procent av de 569 ärendena handlar om bemötande och kommunikation, totalt 216 ärenden.
Faktum är att brister i mötet mellan patient och läkare är en av de vanligaste orsakerna till att privatpersoner kontaktar Patientnämnden.
Margareta Pohjanen, ordförande i Patientnämnden i Norrbotten, konstaterar att landstinget har ett stort problem när det gäller bemötande.
- Det är ju väldigt viktigt, egentligen så finns det ju ett bemötande med i alla ärenden. Många hör av sig och vill berätta vad de varit med om, säger hon.
Hon menar att det är svårt att komma till rätta med problemet, men de fall som blir till ärenden hos Patientnämnden förs vidare till verksamheten så de får vetskap om patienternas upplevelser.
Men samtidigt tror hon också det kan finnas ett stort mörkertal eftersom många patienter, exempelvis äldre som bor på boenden, hamnar i beroendeställning till sin läkare. Man är rädd för vad som kan hända om man gör en anmälan och hur man i så fall skulle bli bemött efteråt.
Totalt under förra året kom det bara in 15 anmälningar som rörde kommunal verksamhet.
- Här kan det också ha med namnet "Patientnämden" att göra, att man inte förstår att vi inte bara är till för vård inom landstinget, säger Pohjanen.
Under 2011 fick Patientnämnden i Norrbotten in totalt 569 ärenden, motsvarande siffra för 2010 var 580.
Fortsatt problem med sjukresor
Att klagomålen minskat något tror Margareta Pohjanen kan bero på att privatpersoner i högre utsträckning löser problemen genom att ta kontakt med vårdpersonalen/läkaren direkt.
- Det är ju också rätt väg att gå, att försöka klara ut det själv, men annars är man givetvis alltid välkommen att vända sig till oss.
Hon menar att siffrorna förhoppningsvis också visar att landstinget bättre tagit till sig av kritiken som riktats mot dem och förstått att Patientnämnden och landstinget är till för varandra.
Förutom bemötande och information ökade också ärenden som handlade om journalfrågor och sjukresor. Ärenden som bland annat handlade om tillgänglighet, väntetider, resurser och vårdgarantin minskade.