Dålig teknikkunskap hinder för e-företagare

- Utmärkande för dem som lyckats med e-handel är att de brinner för sin produkt, det må gälla försäljning av löshår eller kläder; det duger inte med en halvhjärtad satsning.Det säger "e-handelsdoktorn" Christer Kuttainen.

Li Skarin (mitten), projektledare, och Ewa Tanmark (längst t h), projektkoordinator för Piteå och Älvsbyn, hade inbjudit till kafferep hos Kvinnliga framgångsbyggare på onsdagen. Anna Marklund från Piteå kommuns tillväxtavdelning var en av gästerna.

Li Skarin (mitten), projektledare, och Ewa Tanmark (längst t h), projektkoordinator för Piteå och Älvsbyn, hade inbjudit till kafferep hos Kvinnliga framgångsbyggare på onsdagen. Anna Marklund från Piteå kommuns tillväxtavdelning var en av gästerna.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-03-01 06:00

På onsdagen hade projektet Kvinnliga framgångsbyggare bjudit in till kafferep och öppet hus på Acusticum i Piteå för samtal kring e-handel. Hur kan man få fler företagare i Pite älvdal att dra fördelar av att webbhandeln nu ökar i Sverige? var en av de frågor som diskuterades.

Under kvällen hölls i Piteå den sista i en serie föreläsningar inom ramen för projektet, som riktar sig till verksamma eller blivande kvinnliga företagare i de fyra kommunerna i södra Norrbotten.

Sälja mera
Föreläsare har varit Christer Kuttainen och Jenny Eriksson, den senare från Koinor Future AB, som hjälper företagare att utnyttja möjligheterna med webben och därmed sälja mera.

- Vi tror att framtidens vinnare kommer att bli de företagare som finns både på nätet och "på gatan i stan". Många är i behov av kunskap om ny teknik och nya medier, säger Li Skarin, grundare av projektet som finansieras av Tillväxtverket och länsstyrelsen i Norrbotten.

Skam och okunskap
Hon påpekar att okunskap, skam och dåligt självförtroende vad gäller ny teknik och kommunikation via nya medier präglar många företagare, inte minst kvinnor.

Trots vikande konjunktur växte e-handeln med 10,6 procent under 2011 och omsätter nu 27,7 miljarder kronor; det innebär att e-handeln svarar för 5 procent av den totala detaljhandeln. Detta enligt färska siffror från Svensk Handel.

- Tröskeln att komma ut på webben är låg, men det har blivit allt svårare att lyckas med e-handel. Bara i Norden finns det cirka 15 000 webbutiker, säger Christer Kuttainen.

Lyckade exempel
Kuttainen och Skarin ger exempel på svenska webbutiker som verkligen lyckats, bland andra Ida Backlund, 27 år, från Umeå som genom sitt företag Rapunzel of Sweden säljer löshår och hårförlängningprodukter, och klädföretaget Mandel Design i Göteborg.

Mandel har varit pionjärer i att ta personlig försäljning till webben, enligt egen utsago skapade de "världens första blogghandel".

- Ett annat framgångsexempel är Polaris i Mora, en liten järnhandel som nischat sig och lyckats med bedriften att sälja förstärkta snöskotrar till Norrbotten. Det är ju som att sälja sand till Sahara! utbrister e-handelsdoktorn imponerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om