För att beskriva några olika grundläggande värderingstyper kan man titta på respektive generations musikaliska och ideologiska preferenser: på 60-talet hade man Woodstock och hippies och på 70-talet demonstrerade ungdomarna "mot allt och alla".
På 80-talet var det hårdrock och synt som gällde och på 90-talet drog ungdomarna till Hultsfred och ägnade sig åt rejv, sade Fürth, själv 40-talist och forskningsledare på konsultföretaget Kairos Future, och fortsatte:
Allsång på Skansen
- Och vad gör då ungdomarna i dag, på 2010-talet? Jo, de drar till Allsång på Skansen! Det kan tyckas absurt, men det är ett uttryck för en tuff värld, menar Fürth, historiedocenten som har arbetat med framtidsstudier i 25 år.
Föreläsningen i Piteå var initierad av Lokala kompetensrådet och bland det välbesökta arrangemangets (Black box på Studio Acusticum var nästan fullpackad till sista plats) medfinansiärer återfanns kommunen, arbetsförmedlingen, SCA Packaging, Smurfit Kappa, Framnäs folkhögskola, Grans naturbruksskola, Luleå tekniska universitet och EU-projekten Utan och Start.
Mobila ungdomar
Föreläsaren redogjorde för tre generationer/värderingstyper:
n Generation Y, även kallade moklofs (mobile kids with lots of friends), som består av sena 80-talister och 90-talister.
n Generation X, de något mer mogna så kallade yupplots (young urban people/parents with lack of time), som består av 60- och 70-talister, en generation med höga ambitioner och ont om tid.
n Rekordgenerationen, "passionärerna" som är födda på 40- och 50-talet, alias sallies - senior affluent life lovers enjoying a second spring - det vill säga seniora förmögna livsälskare som njuter av en andra vår.
Familjeliv
Generation Y betecknades av Tomas Fürth som "den bortskämda generationen". Men när man sitter på toppen finns förstås risken att kana ner.
- Vi 40-talister hade en backe att ta oss uppför, men samtidigt hade vi något att sträva mot, konstaterade framtidsforskaren.
Dagens ungdomar drömmer alltså om ett Svenssonliv, villa-volvo-vovve och familjeliv har åter kommit till heders. Prioriteringarna skiljer sig dock något åt mellan könen. Unga kvinnor sätter bra jobb, barn och att flytta utomlands främst, medan det för män är viktigast att bli rik, känd och att starta företag.
Mardrömmar
Bland mardrömmarna nämns i fallande ordning: att inte få ett jobb, miljöförstöring, fattigdom och svält i världen, att kriminaliteten i samhället ökar (om den nu gör det) och "att jag ska bli fattig".
Unga ställer höga krav på jobbet. Viktigast är att det är spännande och utvecklande (67 procent), ger utrymme för stor personlig frihet (36), möjlighet att hjälpa andra (27), möjlighet att förändra samhället (20 procent). Möjlighet till hög lön, hög status samt säkerhet och trygghet prioriteras av 18, 8 respektive 6 procent.
Allt enligt de studier av ungas värderingar som Kairos Future gör i stort sett varje år.