Chemrec säljs - 19 anställda sägs upp

Chemrec i Piteå säljs. Främsta anledningen är osäkerheten kring när biodrivmedelslagstiftning blir verklighet som i sin tur möjliggör en kommersialisering av produkten. I samband med detta sägs 19 personer vid anläggningen upp.

En ny biodrimedellagstiftning skulle sannolikt ge extra lyft under vingarna för Chemrec i Piteå. Men den dröjer och nu är forskningsanläggningen ute till försäljning och 19 anställda sägs upp.

En ny biodrimedellagstiftning skulle sannolikt ge extra lyft under vingarna för Chemrec i Piteå. Men den dröjer och nu är forskningsanläggningen ute till försäljning och 19 anställda sägs upp.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2012-10-06 04:44

Biodrivmedelprojektet i Piteå vacklar, främst när det gäller projektfinansiering.

Trots företagets satsning på tekniken att ta fram andra generationens biodrivmedel genom att förgasa svartlut från massaindustrin, är lönsamheten i dagsläget svag.

Intressant
Tekniken i sig har lockat stort intresse för kommersiell drift. Bland annat drivs en testflotta av Volvolastbilar med det alternativa dieselbränslet.

Chemrec arbetar med flera massaföretag, både i USA, Europa och i Asien. Det som nu saknas är de politiska ambitioner som presenterats och som leder till långsiktig biodrivmedelslagstiftning. Det skulle i sin tur göra det möjligt till ytterligare investeringar för kommersiell produktion.

När projektet når sin planerade slutpunkt i december, arbetar projektparterna, myndigheter och universitet på en möjlig fortsatt och utvidgad forskning och utveckling runt anläggning, distribution och fordonsplattformar som redan är byggda.

Beslut
I slutet av november väntas Energimyndigheten fatta beslut om vidare projektfinansiering.

Men nuvarande ägarkonstellation tar det säkra före det osäkra och väljer att säga upp samtliga 19 anställda i väntan på en lösning för fortsatt forskning och utveckling vid anläggningen.

Detta hänger till stor del samman med de varseltider för personalen som gäller.

Dessa kan komma att återanställas med en ny ägare av Chemrec.

FAKTA Bio/DME

Bio/DME är en förkortning för dimetyleter framställt av förnyelsebar råvara.

Bränslet är en förvätskad gas med fysiska egenskaper liknande gasol.

Det utvinns från svartlut i massaindustrin som i sin tur består av avverkningsrester från skogsbruket.

Som råvara minskas de fossila utsläppen av koldioxid med 95 procent jämfört med konventionell diesel.

Bio/DME är ett bränsle med goda motoregenskaper som ger mycket låga partikelutsläpp.

I Bio/DME-projektet deltar utöver Chemrec och Haldor Topsoe även Volvo, Preem, Total, Delphi och ETC (Energitekniskt Centrum i Piteå).

Projektet finansieras av konsortiet med betydande stöd från Energimyndigheten och EU:s sjunde ramprogram.

Källa: Energinytt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om