Biodrivmedelprojektet i Piteå vacklar, främst när det gäller projektfinansiering.
Trots företagets satsning på tekniken att ta fram andra generationens biodrivmedel genom att förgasa svartlut från massaindustrin, är lönsamheten i dagsläget svag.
Intressant
Tekniken i sig har lockat stort intresse för kommersiell drift. Bland annat drivs en testflotta av Volvolastbilar med det alternativa dieselbränslet.
Chemrec arbetar med flera massaföretag, både i USA, Europa och i Asien. Det som nu saknas är de politiska ambitioner som presenterats och som leder till långsiktig biodrivmedelslagstiftning. Det skulle i sin tur göra det möjligt till ytterligare investeringar för kommersiell produktion.
När projektet når sin planerade slutpunkt i december, arbetar projektparterna, myndigheter och universitet på en möjlig fortsatt och utvidgad forskning och utveckling runt anläggning, distribution och fordonsplattformar som redan är byggda.
Beslut
I slutet av november väntas Energimyndigheten fatta beslut om vidare projektfinansiering.
Men nuvarande ägarkonstellation tar det säkra före det osäkra och väljer att säga upp samtliga 19 anställda i väntan på en lösning för fortsatt forskning och utveckling vid anläggningen.
Detta hänger till stor del samman med de varseltider för personalen som gäller.
Dessa kan komma att återanställas med en ny ägare av Chemrec.