Carolines droppar unikt startskott för DME
Caroline Häggström (bilden), doktorand vid Luleå tekniska universitet, är den första i världen som lyckats göra metanol av syntetgas från svartlut. Pusselbiten för framställning av drivmedlet Bio-DME, DiMetylEter.
Caroline Häggström, vid Luleå tekniska universitet, är den första i världen som lyckats göra metanol av syntetgas från svartlut. Mer ska det bli.
Foto:
Svartlut är en biprodukt från massa- och pappersindustrin. Den har högt energivärde. Genom en förgasningsprocess av svartluten kan drivmedlet Bio-DME tillverkas. Processen har utvecklats av företaget Chemrec som har patent på tekniken.
Det fiffiga med svartlutsförgasningen är att skogsråvaran används maximalt. Först gör bruken papper, sedan drivmedel av biprodukten svartlut. Det blir alltså ingen konkurrens om råvaran.
Genombrott
För att kunna göra Bio-DME måste först gasen från svartlut omvandlas till Metanol - något som ingen tidigare lyckats med.
I höstas framställdes första dropparna Metanol från svartlut under en kort körning i Carolines laboratorium vid Solander
Science Park i Piteå.
- En liten gasström från Chemrec kan ledas in till mitt labb. Där har jag arbetat med att omvandla gasen till metanol. Nu har jag visat att processen även håller i praktiken, inte bara i teorin, förklarar Caroline Häggström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!