Lördag föreläste Camilla Björkbom från Umeå vid en träff i Bryggeriet arrangerad av Miljöpartiet i Piteå. Temat var hur djur har det i Sverige där Djurens rätts ordförande pekade på att än finns mycket att göra för att djur ska må bättre innan de blir människoföda.
Svaga ben
Vår tids största djurskyddsproblem menar Camilla Björkbom, är hur kycklingar hanteras. De vi stoppar i munnen har växt rekordsnabbt.
- Genom avel och utfordring växer broilerkycklingen under 35 dagar. Sedan slaktas den och med tanke på hur den växt skulle den inte kunna leva längre eftersom den får problem med svaga ben, sade Björkbom till de nio åhörare som samlats i Bryggeriets vardagsrum.
Långa transporter
För PT påpekade hon att vi äter 108 miljoner kycklingar per år men det föds upp 80 miljoner i Sverige, vilket betyder att resten importeras. Och det råder en gråzon under vilka förhållanden de utländska fåglarna växt upp, och än mindre vet vi hur långa transporter de utsatts för innan de hamnar på de svenska middagsborden.
Köp ekologiskt
Camilla Björkbom tog också upp värphönornas situation i de svenska burarna där hon pekade på vikten av att köpa ekologiska ägg.
- Enbart tio procent av de sju miljoner höns som finns i Sverige får gå ute, sade Camilla Björkbom, som pekade på att Djurens rätt har drivit en kampanj mot att höns hålls i burar och det har gett viss effekt.
Färre burhöns
- Det sitter tre miljoner höns i burar men det senaste året har antalet burhöns minskat med en kvarts miljon, och det är bra. Men vi vill ha ett totalförbud mot att hålla höns i burar, och detsamma gäller minkarna. Vi vill som bekant stoppa minkuppfödningen, sade Camilla Björkbom.
Hon sade till PT att hon tar avstånd från metoder där djurrättsaktivister släpper ut minkar i det fria.
- Vi är en seriös organisation och är bland annat remissinstans till Jordbruksverket i djurrättsfrågor och vi använder inte olagliga metoder i vårt arbete. Djurens rätt är Sveriges största djurrättsorganisation med 32 000 medlemmar och det håller enbart med att arbeta med demokratiska metoder, sade Camilla Björkbom.