Videon är inte längre tillgänglig
Den 29 mars i år skrev Piteå-Tidningen om det bristande intresset för Strömbackaskolans industritekniska program och gymnasiechefen Eva Lindbäck uttryckte sin oro.
Det diskuterades vid en arbetsmarknadsdag som anordnades av Teknikcollege, Svenskt Näringsliv och IUC Norrbotten i Luleå.
Nu gör verkstadsföretag i Piteå gemensam sak för att i elfte timmen locka fler elever till industriprogrammet.
Få arbetslösa
- Tillgången på yngre arbetskraft till industrin håller på att sina. Det här måste vända. Det finns gott om jobb att få i industrin. Det visar inte minst det faktum att många av dem som blivit arbetslösa efter den senaste tidens konkurser sugits upp på annat håll, sade Per Fahlman, från Nybergs mekaniska.
Det talas om hur bra det går för länets teknik-, industri- och byggföretag där Norrbottniska företag har bäst efterfrågeutveckling i hela landet. Många vill anställa och växa, men hittar inte personal med rätt utbildning.
- Jobben finns inom industrin men något har gått snett i profileringen av utbildningen. Många ser en smutsig skiftnyckel framför sig men det är mycket lite av den varan nu för tiden, säger Ulf Isaksson från Härdteknik.
Ändra sitt gymnasieval
Syftet med fredagens gemensamma aktion är att belysa företagens/branschens behov av framtida rekrytering som nu hotas när tillväxten på industriprogrammet är så låg. Men även om det ser mörkt ut just nu finns det fortfarande hopp om att fylla höstens industriprogram på Strömbackaskolan som än så länge bara fyllts till hälften.
- Det finns en möjlighet att ändra sitt gymnasieval fram till den sista april, sade Thomas Björklund, studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen, som passade på att poängtera att den som väljer att gå ett yrkesprogram alltid har rätt att göra sig behörig för högre studier.
Behöriga till högre studier
- Jag märker att många föräldrar jag kommer i kontakt med som har barn som ska börja gymnasiet, tror att eleverna inte kan få behörighet att studera vidare på universitet från ett yrkesprogram, vilket man kan. Men det är ett val man själv måste göra, sade Thomas Björklund.
Vad ska industrin göra för att locka till sig yngre arbetskraft?
- Det här är ett första steg men vi måste visa upp oss mer och bjuda hit ungdomar som kan tänkas vilja jobba i industrin. Så mycket kan jag säga att skulle någon som är i valet och kvalet till att välja industri höra av sig och vilja komma hit och besöka arbetsplatsen så är den välkommen, sade Ulf Isaksson från Härdteknik.