Bristen på personal är ett stort problem för maskinbranschen. Beslutet att ta bort körkortsutbildningen från gymnasieskolans maskinförarinriktning ökar problematiken avsevärt och utbildningsminister Jan Björklund (FP) får hård kritik av bransch- och arbetsgivarförbundet Maskinentreprenörerna, ME.
I ett brev till ministern konstaterar ME:s ledning att Björklund misslyckats med den nya gymnasieskolan och ifrågasätter i skarpa ordalag hans agerande.
"Du vägrar eleverna den gamla ordningen med körkortsutbildning i nya yrkesskolan. Det är helt absurt att du under två år också låtit bli att svara på alla frågor i ämnet", skriver ME:s vd Hampe Mobärg och förbundsordföranden Håkan Norén i brevet till utbildningsministern.
"Enorm brist"
ME ser det som en omöjlighet att ta emot praktikanter från gymnasiet och anställa dem efter examen om de saknar körkort.
"Ungdomar som tänkt sig en god framtid inom ett bristyrke väljer nu hellre andra utbildningar eller blir kvar i arbetslöshet. Din ovilja att vidta åtgärder för att korrigera en felaktighet har hela tiden legat som en våt filt över alla samtal som vi fört med berörda myndigheter", skriver ME:s ledning.
Björn Berg, som driver Bergs maskin AB i Öjebyn, stämmer in i kritiken. Hans företag utför alla typer av markarbeten och har sex grävmaskiner, tre hjullastare, två lastbilar samt helikopter och pistmaskin i drift.
- Om man går en utbildning bara till hälften så kan det inte bli bra. Det är omöjligt att anställa någon utan körkort och bristen på maskinförare och lastbilsförare är enorm. Jag kan beställa tusen grävmaskiner och få hit dem på en vecka, men tusen förare går det inte att få tag på, säger han.
Berg ser det som en omöjlighet att företagare ska bekosta anställdas körkort. Han tror inte heller att ungdomarna själva har råd med utbildningen.
- Vilken entreprenör är beredd att lägga ut 50 000-70 000 kronor på en körkortsutbildning. Lönsamheten i branschen är för låg för det och att låta ungdomarna ta körkort i skolan kostar egentligen ingenting. Lärare, maskiner och tid finns ju, säger Björn Berg.
Den enda utbildningen till anläggningsmaskinförare i närområdet finns i Boden. På fordonsprogrammen finns möjligheten till att ta körkort fortfarande kvar. På maskinförarutbildningen råder det dock "omedelbart stopp för övningskörning inom ramen för gymnasieutbildningen".
Björn Berg ser stora problem inför framtiden.
- Våra arbetsplatser är inte statiska. Man måste ha körkort för att förflytta sig och eftersom det kan vara tre olika jobb per dag så måste man kunna frakta runt en grävmaskin med lastbil. Om fem-tio år har det varit stora pensionsavgångar och då blir det riktigt jävligt, säger han.