Allvarligare fall av nedskräpning, som att till exempel köra ut sitt gamla trasiga kylskåp eller bilbatteri ut i skogen istället för att lämna det till återvinning, är ett brott och ska även fortsättningsvis hanteras av åklagare och domstol.
Det är de mindre förseelserna - som att lämna tomflaskor, cigarettpaket eller soporna från picknicken efter sig - som blir föremål för den nya lagändringen.
Böter direkt
De nya reglerna innebär att om du exempelvis kastar ifrån dig en tomburk och en polispatrull finns i närheten, så kan det bli böter direkt.
- Polisen bör i första hand säga till vid en nedskräpningsförseelse, men om det inte hjälper, utdela en ordningsbot. Förhoppningsvis synliggör lagändringen brottet, vilket gör människor medvetna om problemet och att det inte är
acceptabelt att skräpa ner, säger Mats Hjelmgren vid Rikspolisstyrelsen.
Han tillägger att de allra flesta är skötsamma och plockar upp efter sig, men att de är de andra man vill komma åt - på ett snabbt och effektivt sätt.
Med de gamla reglerna var det knappast mödan värt att ens försöka lagföra någon som kastat ett cigarettpaket på marken. Polis, åklagare och domstolar har helt enkelt viktigare saker för sig.
Från 1 juli
- Med de nya reglerna kommer polisen att kunna utfärda en ordningsbot direkt på plats, utan att först upprätta en anmälan som sedan ska hanteras av åklagare och eventuellt domstol för ett avgörande.
Remissrunda
Kort sagt, råkar polisen passera och bli vittne till nedskräpning, ska den också kunna ge böter för detta.
Nedskräpning är ett brott som i dag kan leda till dagsböter eller i grövre fall till och med fängelse. Förslaget om lagändringen är just nu ute på en remissrunda, men väntas träda i kraft den 1 juli.