Intresset för borgerliga begravningar ökar i hela landet. I Norrbotten och Västerbotten är strax under åtta procent av begravningarna borgerliga, en ökning med cirka två procent på fyra år. I landet som helhet ser siffrorna ungefär likadana ut.
Även i Piteå har man sett ett ökat intresse för den här typen av begravningar. Under fjolåret hölls närmare ett tjugotal borgerliga begravningar i kommunen. Cirka en tiondel av Fonus i Piteås begravningar är borgerliga.
- Det har ökat, men jag kan inte säga någon exakt siffra, säger Maria Rankvist, begravningsentreprenör på Fonus.
Fri utformning
De som väljer borgerlig begravning är främst människor som lämnat Svenska kyrkan av olika anledningar. Den som inte är medlem betalar ändå en begravningsavgift, i den ingår en gravplats samt tillgång till kapell och vaktmästare. Ett kapell är inte ett vigt kyrkorum utan kan kläs av alla religiösa symboler. Den som väljer en borgerlig begravning är även fri att utforma den som man vill.
- En borgerlig begravning är obunden, den ska spegla den dödes liv, säger Kenneth Texwall, begravningsentreprenör på Piteå begravningsbyrå.
Man kan ha en gudstjänstliknande ordning med sång och tal fast utan de religiösa inslagen eller utforma den helt efter eget huvud. Man kan också välja att hålla till i en annan lokal än ett kapell eller vara utomhus.
- Vi sätter oss ner med familjen och skräddarsyr begravningen, säger Kenneth Texwall.
Inget mönster
I medlemsavgiften till Svenska kyrkan ingår tillgång till präst vid olika ceremonier. Väljer man en utomstående officiant vid en borgerlig begravning måste dödsboet betala för det. Det finns dock inget krav på att ha en förrättare.
- En borgerlig officiant behöver inget certifikat eller liknande. Det går också att ha till exempel en kompis som kan sköta detta, säger Texwall som själv har varit officiant vid borgerliga begravningar.
- Då har jag försökt ingjuta mod i de som är där fast utan religiösa förtecken.
Varken Kenneth Texwall eller Maria Rankvist kan se något mönster i vilka som väljer en borgerlig begravning.
- Det är inte specifikt yngre som väljer det. De som är i 80- och 90-årsåldern väljer sällan eller snarare aldrig borgerlig begravning men annars kan jag inte se någon trend, säger Maria Rankvist på Fonus.
Även medlemmar i Svenska kyrkan kan välja att ha en borgerlig begravning.