Tisdag arrangerade Hushållningssällskapet i Norrbotten en inspirationsdag på Grans naturbruksskola med fokus på integration och gröna näringar.Dagen är en del i Hushållningssällskapets projekt Grön plattform.
- Syftet är att inspirera till mer samarbete i Norrbotten kring integrationsarbetet, säger Camilla Häggström, projektledare vid Hushållningssällskapet.
En av föredragshållarna var Djamal Hamaili, flyktingsamordnare i Valdemarsvik, ett exempel på när integration fungerar.
Startade eget
Han arbetade som lantmätare i Algeriet, men flyttade till Sverige för 20 år sedan där han i början sökte jobb vid ett konditori.
- Jag talade franska och när jag frågade om det fanns något jobb fick jag en limpa, säger Djamal Hamaili, som beslöt starta eget företag. I början sålde han tavlor, sedan blåbär.
-Min livsresa har varit ett viktigt verktyg för min integration där jag lärt mig att man måste kämpa, säger Hamaili, som efter jobb vid Migrationsverket blev flyktingsamordnare i Valdemarsvik.
Som sådan har han lyckats med bedriften att få nysvenskar i Rinkeby att flytta till Valdemarsvik där många av dem börjat studera, fått arbete eller startat företag. Djamal Hamaili menar att det inte är självklart att invandrare ska packas ihop i storstadsgetton med små möjligheter till integration.
Gården en skattkista
Han ser landsbygden som en möjlighet.
- Det är viktigt att få nysvenskar att satsa på landsbygden. Själv bodde jag ett tag i en by med tre hus varav två var tomma. Jag såg fler älgar och björnar än människor, men de få personer jag mötte betydde mycket för min integration. Det är bättre att vara lejon i en liten by än ett litet lamm i en storstad, säger Djamal Hamaili.
- Varje bondgård är en skattkista med möjlighet till arbete och jag är övertygad om att bland nysvenskar finns mycket kompetens som gör att de platsar i lantbruk.
Torsten Fors, integrationshandläggare vid Länsstyrelsen i Norrbotten, sade i sitt anförande bland annat att Norrbottningarna är duktiga på att pendla.
- Och det borde inte vara omöjligt för invandrare, sade Fors, som också pekade på att kommunerna i sitt integrationsarbete kan söka pengar ur den pott på 1,7 miljoner kronor som finns vid länsmyndigheten.