Även om blixten inte slår ner i själva byggnaden kan ett blixtnedslag orsaka skador på diverse olika elektronikprylar som finns i hemmet.
Har man otur kraschar exempelvis datorn och viktiga dokument och bilder försvinner.
Om man drabbas av förstörd utrustning vid ett åsknedslag är det försäkringsbolag samt försäkring som avgör vad det är som gäller, men generellt täcker en hemförsäkring skador på elektronik orsakade av åska.
Dock räknas självrisk samt i vissa fall även åldersavdrag in och då kan ersättningssumman bli en annan än vad man trott. Har den drabbade otur är elektronikutrustningen värd mindre än försäkringens självrisk.
Kostnad oavsett
- Oavsett så blir det en kostnad för den enskilda individen i och med självrisken. Om man vill skydda sig själv är det bästa att skydda sig mot åskan, säger Charlotte Warg, skadechef på sakskador Folksam
Det enklaste och billigaste sättet är att förbereda sig för ett åskoväder.
Generella råd som lyder vid åskoväder är främst att dra ut kontakter från elektronisk utrustning för att undvika exempelvis kortslutning eller överslag.
- Dra ur alla sladdar ordentligt, även om det kan ersättas med pengar så är det inte så kul att få datorn förstörd där man har saker sparade, säger Caroline Uliana, informationschef på If.
Kan vara mindre värd
En tv-apparat som förstörts kan ha kostat mycket då den köptes men då försäkringsbolagen utgår från dagsaktuella kostnader kan den vara värd mindre när olyckan är framme.
- Försäkringen ska hjälpa att få tillbaka en likvärdig produkt, men det är ett dilemma att priserna sjunker, förklarar Charlotte Warg.
Åsköverspänningsskydd
Om en blixt slår ner kan det också bli skador som upptäcks långt senare, när man till exempel slår på elen för att börja värma upp huset framåt hösten, skriver Länsförsäkringar Norrbotten i ett pressmeddelande. Då kan det visa sig att isolering på kablar är skadade vilket kan orsaka elfel eller bränder. För att skydda sig går det att installera ett åsköverspänningsskydd.
Åsknedslag kan orsaka bränder i såväl bebyggelse som i skog och mark. Men hittills i år har inte räddningstjänsten i Piteå haft några uttryckningar på grund av de åskoväder som varit.
- Det är inte vanligt, vi är förskonade från det. Visst har det hänt någon gång men inte ofta, säger Ulf Svärdsudd, avdelningschef vid räddningstjänsten Piteå.