Blivande valarbetare på utbildning

De kontrollerar väljarnas identitet, tar emot röster och räknar dem under kvällen. I dagarna har blivande röstmottagare fått sin utbildning. Pitebor i alla åldrar som bemannar kommunens 32 vallokaler och 27 röstningslokaler.

Peter Eriksson sitter med i Valnämnden för Socialdemokraterna och tycker om när tempot höjs på valdagen. I dagarna håller han i utbildning för blivande röstmottagare som ska jobba ute i vallokalerna:  "Rösträkningen kan bli stressig och stort grattis om ni lyckas räkna rätt första gången, det händer väldigt sällan".

Peter Eriksson sitter med i Valnämnden för Socialdemokraterna och tycker om när tempot höjs på valdagen. I dagarna håller han i utbildning för blivande röstmottagare som ska jobba ute i vallokalerna: "Rösträkningen kan bli stressig och stort grattis om ni lyckas räkna rätt första gången, det händer väldigt sällan".

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2010-09-14 06:00
Piteå kommuns valnämnd är lokal valmyndighet och utser valförrättare/röstmottagare, beslutar om vallokaler och svarar för den preliminära beräkningen av rösterna på valkvällen.
- Det viktigaste är att valet går demokratiskt och säkert till, säger Peter Eriksson, (S) ledamot i Valnämnden i Piteå kommun och en av dem som håller i utbildningen.
Han menar att när det gäller valet så spelar det ingen roll vilket parti man tillhör, utan här jobbar man tillsammans för att det ska genomföras på ett så bra sätt som möjligt.
Hög moral
De 40-tal personer som medverkade i utbildningen när PT var på plats fick först se en utbildningsfilm för röstmottagare. Sedan fanns det tid att ställa frågor, något som handlade om allt från vad man ska göra om det dyker upp en person som ska rösta men som inte är bosatt i Piteå, eller vad som händer om valsedlarna skulle ta slut?
Vem kan då jobba som rösträknare?
Peter Eriksson menar att partierna själva "raggar" folk, men att det är viktigt att det handlar om personer med hög arbetsmoral. Det handlar om en arvodesanställning på cirka 1 100 kronor och ofta blir arbetspasset tio-tolv timmar.
Varför vill du jobba under valdagen?
- Det är roligt! Politik är faktiskt intressant. Jag jobbade även under EU-valet, men då var det rätt så lugnt. Nu tror jag att det blir intensivare, säger Mattias Eriksson, 19 år.
Nu har han även lockat med sin flickvän Amanda Johansson, 18 år:
- Jag är inte så insatt, men det känns kul att få lära sig något nytt. Men jag vet ännu inte var jag ska jobba någonstans på valdagen.
Ganska enkelt få tag på folk
Peter Eriksson tycker om när tempot skruvas upp på valdagen och menar att det hittills varit "ganska lätt" att få tag på folk som vill jobba.
- Vi brukar lösa det! På exempelvis Stadsbiblioteket har vi bara haft ungdomar på plats och det har gått väldigt bra!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om