Grisbonden Björn Olofsson uppgör att projektet hela tiden rör på sig. Det senaste är bildandet av den ekonomiska förening som ska driva anläggningen.
- Vi är i dagsläget 17-18 lantbruk, två grisbönder, ett par växtodlare och resten mjölkproducenter, säger Björn Olofsson, som uppger att Grans naturbruksskola, försöksgården i Öjebyn, samt Piteå kommun, deltar i det projekt som är kostnadsberäknat till cirka 30 miljoner kronor där den ekonomiska föreningen räknar med
EU-stöd på cirka 1,8 miljoner.
- Tyvärr gynnar inte stödet gemensamma anläggningar. Det är anpassat till mindre enheter, säger grisbonden.
Björn Olofsson och några till har genomfört en studieresa till Katrineholm för att se på en liten anläggning.
Den som planeras i Infjärden blir betydligt större. Den är tänkt att ta hand om 55 000 kubikmeter flytgödsel per år och producera 700 000-800 000 tusen kubikmeter biogas. Enbart Björn Olofssons grisfarm ger 3 000 kubikmeter och mjölkbonden Mats Granbergs 300 kossor ska bidra med 12 000 kubikmeter.
- Någon anläggning är ännu inte ritad, men vi kommer att påbörja arbetet i höst genom att anlita någon konsultfirma som ritat den här typen av biogasanläggningar, säger Björn Olofsson, som förklarar hur det hela fungerar:
Tre alternativ
Han uppger att det finns tre alternativ för placeringen av biogasanläggningen. Ett är i närheten av Mats Granbergs gård men det är mjölkbonden inte så intresserad av.
- Nej. Det blir en del lukt, säger Mats Granberg.
Då återstår en placering nära Svensbyn mellan Arvidsjaurvägen-Rokån, eller vid Johnny Långströms jordbruk i Långnäs.
- Men inget av det där är klart. Vi ligger lågt med placeringen, säger Mats Granberg.
Tidigare har intressenterna angivit att anläggningen kan vara i drift 2012, men det tror inte Björn Olofsson på.
- Det handlar snarare om 2013. Förutsatt att det går bra med alla tillstånd, vi ska ha ett möte med länsstyrelsen i höst, säger han.