Rabiesläget i Europa har förbättrats mycket under de senaste tio åren. Jordbruksverket har därför beslutat om nya regler för införsel av hund från och med årsskiftet. Ändringen innebär lättnader för antikroppskontroll, avmaskning och karantän. Men grundkraven för id-märkning, rabiesvaccinering och pass eller intyg förblir oförändrade.
Det råder ännu en viss förvirring bland veterinärer vad gäller de kommande reglerna. Många djurägare ringer till Djurkliniken i Öjebyn och vill veta vad som gäller för in- och utförsel av djur efter nyår.
- Eftersom reglerna varit så otydliga så har vi uppmanat dem ringa Jordbruksverket, men inte ens där har de fått något klart svar, säger veterinär Linda-Mari Berglundh.
Hänvisar till hemsidan
Djurkliniken har de sista dagarna dock hittat aktuell lunta med information på SJV:s hemsida.
- De är sena med att lägga ut informationen, vilket hittills gjort det svårt för oss att råda djurägarna.
På Jordbruksverket hänvisar man till hemsidan.
- Vi har en kommunikationsplan som vi följer och en artikel i veterinärtidningen är på gång. Utskicken med information är också på gång, men jag vågar inte svara på om de hinner ut innan nyår. Reglerna går dock att läsa på vår hemsida, säger Sara Duva Lundkvist, veterinärinspektör vid Jordbruksverket.
Lättnad för utställare
För utställningsintresserade hundägare med många hundar kommer de nya reglerna att innebära en lättnad vid åtterresa in till Sverige från Finland. Att rabiesvaccinera en hund har hittills kostat runt 2 000 kronor. Hädanefter kommer det att räcka med en rabiesspruta för en fjärdedel av priset. Däremot måste hunden vara avmaskad mot dvärgbandmask med veterinärens intyg i passet för inresa i Finland.
- Om man ska ha hunden lös, exempelvis vid jakt i Finland, skulle jag råda att rabiesvaccinera på det gamla sättet, eftersom blodprovet är en försäkran om att hunden har ett fullgott skydd mot rabies, säger Linda-Mari Berglundh.
För Norgeresan är reglerna oförändrade, vilket innebär att man måste ha fyllt i en blankett från norska Mattilsynet om att man avmaskat hunden. Veterinärintyg behövs inte.