Bidragen till SSU ska utredas

Turbulensen inom SSU Norrbotten fortsätter. Misstankarna om bidragsfusk polisanmäldes på måndagseftermiddagen. Det kan handla om uppemot 200 000 kronor som ungdomsförbudet lurat till sig från landstinget på felaktiga grunder.

Styrelseledamoten Robin Enander konstaterar att en majoritet av SSU:s distriktsstyrelse redan i lördags beslutade att lämna in en polisanmälan med anledning av misstankarna om bidragsfusk. "Att vice SSU-ordförande Alexander Wiklund torgfört en annan uppfattning, är hans egna, högst personliga, uppfattning", säger han.  (Arkivbild)

Styrelseledamoten Robin Enander konstaterar att en majoritet av SSU:s distriktsstyrelse redan i lördags beslutade att lämna in en polisanmälan med anledning av misstankarna om bidragsfusk. "Att vice SSU-ordförande Alexander Wiklund torgfört en annan uppfattning, är hans egna, högst personliga, uppfattning", säger han. (Arkivbild)

Foto: Göran Westerlund

PITEÅ 2012-05-15 06:00

PT:s avslöjande om att SSU Norrbotten kan ha tillskansat sig bidrag från landstinget på oriktiga uppgifter, går vidare.

På måndagseftermiddagen lämnades en polisanmälan in för att låta utreda det hela.

Det handlar om bidrag för ledarutbildningar som ungdomsförbundet sökt och fått från landstinget åren 2009 och 2010.

Intern granskning
Uppgifterna om eventuella felaktigheter framkom sedan två styrelseledamöter beslutade granska tidigare års studieredovisningar.

- I den vevan upptäcktes grova felaktigheter. Så grova att en majoritet av styrelsen beslutade att lämna över till polisen att utreda om något brott begåtts, säger Robin Enander, Arvidsjaur, ledamot i SSU:s distriktsstyrelse.

Exakt hur stora belopp det kan handla om kan han inte säga. Uppgifter att det skulle kunna röra sig om uppemot 400 000 kronor, dementerar han emellertid.

- Det kan jag på rak arm säga att det inte är. Som värst, notera det, som värst kan det möjligen röra sig om hälften, det vill säga 200 000 kronor, men återigen - utredningen får visa.

Robin Enander pekar inte heller ut någon person som ansvarig för felaktigheterna.

Indirekt faller ändå ljuset på tidigare ombudsmännen Frida Heikki och Hanna Lindmark.

Bakom ryggen
Ansvaret för ansökningar av bidrag hanteras nämligen av distriktets ombudsmän.

Under de år som den aktuella granskningen omfattar, 2009 och 2010, arbetade Frida Heikki och Hanna Lindmark som ombudsmän. Sedan mars i år är Frida Heikki SSU:s distriktsordförande.

Att Frida Heikki vid styrelsemötet i lördags uppmanades ta timeout, ger en viss antydan.

- I det här läget vill jag inte peka ut någon enskild, polisutredningen får först visa om det skett något felaktigt eller brottsligt, säger Robin Enander.

Han tvekar inte när han säger att bidragsansökningarna gjorts på eget bevåg.

- Det är inget som är sanktionerat av sittande styrelser. Tvärtom, det har skett bakom ryggen på dessa.

Frida Heikki, som indirekt pekas ut, vill i dagsläget inte kommentera uppgifterna eller eventuella misstankar.

Känner sig lugn
- Utredningen får visa om det är något som är fel. Jag känner mig i varje fall lugn, säger hon.

Att hon blivit uppmanad att ta timeout under utrednings gång, har hon inga problem med.

- Så har vi bestämt och jag har full respekt för styrelsens vilja i frågan, förklarar Frida Heikki.

Även landstingsrådet Kent Ögren välkomnar att frågan genomlyses. Han vill inte föregå den utredning som kommer att startas, men säger ändå:

- Rent allmänt kan jag ju säga att om det skulle visa sig att vi från landstinget betalt ut bidrag på felaktiga uppgifter så är det fullständigt oacceptabelt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om