Berättarrummet ska höja självförtroendet

Här sitter Olle Franzén och skapar en berättelse.

Här sitter Olle Franzén och skapar en berättelse.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-09-14 06:00

Eleverna i årskurs ett till fem på Norrmalmsskolan fick på torsdagsförmiddagen besöka ett berättarrum för att skapa gemensamma berättelser. Berättarrummet är en metod för att stärka självkänsla, språk och mångfald.

- Vi vill hjälpa eleverna till att berätta och inspirera, säger Hilde Finsrud, berättare från Teater Mila som arrangerar projektet.

Stärka självförtroendet
Syftet är att skapa mötesplatser för mångfald, att väcka elevernas fantasi och kreativitet samt att stärka deras självförtroende när det gäller muntlig framställan.

- Att stärka självkänslan tror jag behövs för alla och att man skapar en miljö där man känner att man kan berätta, säger Hilde Finsrud.

Eleverna fick börja med att presentera sig själva. Med sitt riktiga förnamn men med ett påhittat efternamn. Vilket visade sig inte var en helt lätt uppgift då flera av dem fick fundera länge.

- Man kan heta rumpa om vill, säger Hilde Finsrud och eleverna började fnissa.

Efter en stunds tankeverksamhet och med lite hjälp kunde var och en hitta på ett nytt efternamn.

- Jag heter Sofia Dansproffs, jag heter Emil Fiol, jag heter Julia Hundförare, jag heter Clara Fotbollsproffs, var några av presenterationerna.

Skapar gemensam berättelse
Nästa uppgift var att skapa en gemensam berättelse. Eleverna delades upp i grupper och skulle tillsammans hitta på olika delar som de sedan skulle skapa berättelsen av. Med inspiration från rummets scenografi skulle de bestämma var i världen berättelsen skulle utspela sig, en dröm, karaktärer, en fara och ett objekt som skulle vara med.

- Platsen är varm, det är sommar, soligt och det är många människor där, säger Clara Larsson.

- Vad heter stället? undrar Hilde Finsrud.

- Paris, fyller Dennis Strand i.

Karaktärerna för berättelsen var ankan Pelle och kaninen Plutten. Objektet blev en räknemaskin, faran en orm och drömmen var att få åka till en solig strand. Och så var berättandet igång. Hilde Finsrud började på berättelsen och eleverna var snabba att fylla på med sina egna idéer.

Berättelseprojektet ska genomföras tillsammans med barn och ungdomar på nio skolor i Piteå kommun. Genom Kulturrådet har projektet finansierats.

- Berättandet är en viktig och ibland bortglömd, del som är viktig att bevara och jobba med, säger Eva Lundmark, rektor på Norrmalmsskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om