Videon är inte längre tillgänglig
Nadja Madani, som är invandrare från Iran och inte talar och förstår svenska så bra, är upprörd över den behandling hon fick på akutmottagningen. Hon upplever att hon blev nonchalerad, kanske rent av diskriminerad, av personalen.
Hon berättar att hon satt och väntade med sonen på sjukhusets mottagning från någon gång efter klockan 22 till uppskattningsvis halv två på natten, då hon fann för gott att gå hem med pojken.
Fick Alvedon
- Den enda hjälp vi fick var att de gav Armin smärtstillande Alvedon.
Det är oklart varför ingen läkare tog notis om treåringen och hans mor och varför man inte undersökte pojkens skadade hand. Nadja Madani kände sig i alla fall helt övergiven och hon grät mycket under natten efter att hon kommit hem. Och Amin hade ont i handen, som svullnat upp.
Anmäla
Hennes första tanke var att anmäla mottagningen, men hon visste inte vart hon skulle vända sig. Den enda instans hon kom på var polisen. Men hennes väninna och granne Zahra, som suttit barnvakt åt Nadjas sex månader gamla dotter, avrådde henne från att kontakta polisen mitt i natten.
På söndagsförmiddagen återvände Nadja och Armin till mottagningen och den här gången fick de ett bra bemötande och god vård. Pojkens hand röntgades och det visade sig, precis som modern misstänkte, att han hade fått en fraktur på höger handled. Armin fick sin hand gipsad och så långt var allt gott och väl.
Men Nadja Madani har inte kommit över den känsla av vanmakt som hon upplevde medan hon satt i väntrummet och väntade, förgäves, på att man skulle ta hand om hennes son. Samtidigt som timmarna gick fick andra patienter, som kommit mycket senare till mottagningen, hjälp.
Kränkt och upprörd
Nadja Madani känner sig fortfarande kränkt och upprörd när PT besöker henne och hennes barn i lägenheten i centrala Piteå. Väninnan Zahra, som även hon kommer från Iran, hjälper till med tolkningen, för trots att Nadja bott i Sverige i åtta år är hennes svenska knagglig.
Nadja håller fast vid att hon vill anmäla mottagningen och då finns det några olika alternativ. Om man som patient är missnöjd med vården bör man i första hand vända sig till den mottagning eller avdelning där man behandlats. De har skyldighet att utreda vad som hänt.
Man kan också kontakta patientnämnden i Norrbottens län, som ska vara en fristående och opartisk instans. Den tredje möjlighet som står till buds är att göra en anmälan till Socialstyrelsen.