Bästa solpanelerna i landet

De solpaneler som Pite energi satt upp i Piteå är bäst i Sverige vad gäller produktion av solpanel-el per kvadratmeter. Det visar en studie gjord av norska forskningsinstitutet Noruth som tog initiativ till att energibolaget satte upp en pilotanläggning.

Christer och Fredrik Anderssons solpanel består av 204 öllburkar med plexiglas över. På plats kommer den att ge 1500 - 2000 Kwh.

Christer och Fredrik Anderssons solpanel består av 204 öllburkar med plexiglas över. På plats kommer den att ge 1500 - 2000 Kwh.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-12-10 06:00

- Det är glädjande att det gått så bra och att de kalkyler vid gjorde vid investeringen håller, säger Pite energis vd Daniel Fåhraeus.

- Trots att 15 procent av kapaciteten var borta fram till september når vi en årsproduktion på 28 000 kwh i år, säger Fåhraeus, som uppger att med alla system igång kommer anläggningen att producera 30 000-31 000 kwh per år.

Utan stöd hade dock inte investeringen gått att räkna hem.

Det var 2010 som Tobias Boström vid norska forskningsinstitutet Noruth övertalade energibolaget i Piteå att ingå i ett forskningsprojekt och bygga egna solpaneler.

Tveksam kalkyl
- Först var vi tveksamma till investeringen på 900 000 kronor. Kalkylen såg inte bra ut. Men när det visade sig att vi kunde få EU-stöd med 55 procent, och stöd från Nordic Energy Research via ett samarbete med högskolan i norra Finland, ändrade vi oss, säger Daniel Fåhraeus, som uppger att Pite energi enbart behövde slanta in 300 000 kronor.

Anläggningen gick igång i januari i år där Pite energi och Noruth testar fem solcellstyper i de två panelerna.

- Under maj producerade en av typerna över den angivna maxeffekten, säger Daniel Fåhraeus, som uppger att resultatet har blivit mycket solenergi trots att sommaren 2012 blev den regnigaste på många år.

El till kontorshuset
Elen från solpanelerna går in direkt i elcentralen i Pite energis kontorshus där den står för åtta procent av huset totala konsumtion av el (385000 kwh per år).

Solpanelerna bakom Pite energis garage har två system för hur de "letar upp" solen.

- Ett beräknar rent astrologiskt var solen befinner sig. Det andra gör en optisk sökning för bästa solläge och detta bevisar den tes Tobias Boström angett, att om man vinklar panelerna direkt emot solen får man ut mer energi, säger Daniel Fåhraeus, som uppger att projektet pågår ytterligare ett år.

Sedan är det slut, men det betyder inte att solpanelerna plockas bort.

- De blir kvar, och i framtiden blir det intressant att investera mer. Inte minst med tanke på att priset på solpaneler gått ned 30 procent sedan 2010, säger Daniel Fåhraeus, som uppger att energibolaget fått ett nytt erbjudande från Noruth om att gå in i ett ytterligare solprojekt.

- Det handlar om att ta fram ett nytt enaxlat system som vrider solpanelen mot solen Vi har sagt ett försiktigt ja till det, och vi har mött företrädare vid Piteå kommun för att ta reda på om det finns en plats där vi kan sätta upp solpanelerna, säger Pite energis vd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om