Barnfattigdomen ökar i Sverige.
- Det tycker vi S-kvinnor är märkligt att man inte gör något åt, säger Birgitta Ahlqvist, ordförande för S-kvinnor Norrbotten.
248 000 fattiga barn bor i Sverige, upplyser Birgitta Ahlqvist, vilket hon tycker är helt orimligt.
I socialdemokraternas monter på Stora Nolia hölls på lördagen ett seminarium om landets barnfattigdom.
Ökat nästan överallt
- Av Sveriges 290 kommuner har barnfattigdomen ökat i 282, det är i stort sett alla, säger hon.
Piteå kommun är en av dem. Men här ligger barnfattigdomen lägst bland Norrbottens 14 kommuner. Statistik visar att Piteå hade 5,1 procents barnfattigdom under 2008 medan 2009 års siffror låg något högre på 6,1 procent. Det visar siffror presenterade av Rädda barnen. Högsta barnfattigdomen råder enligt 2009 års siffror i Arjeplog där statistiken visar siffror på 12,8 procent.
- Utgångspunkten är att alla barn ska ha möjligheten till en bra start i livet, säger Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i Socialdemokraternas arbetsgrupp mot barnfattigdom samt riksdagsledamot.
Det handlar inte om specifikt fattiga barn, förklarar han, utan om barn som bär sina föräldrars fattigdom eller som lever i en fattig miljö.
- Sverige är en av de bästa länderna att växa upp i men klyftorna växer, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Barnfattigdomen är en verklighet som vi måste se, anser han. Men hur det kan mätas är svårt. Här tycker han att debatten har fastnat i en definitionsfråga och han tycker att man ska se hur ett barn lever jämfört med sin omgivning.
Bekämpa barnfattigdomen
Fredrik Lundh Sammeli anser att grunden i att bekämpa barnfattigdom ligger i att säkerställa att det finns jobb för föräldrarna. Men också på punkter som behandlar hur försörjningsstödet ser ut, tillgången till ett föreningsliv som inte kostar för mycket och möjligheten till förskola.
- Men barn som lever i fattigdom har minst tillgång till detta, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Han syftar påantalet timmar ett barn har rätt till dagis om exempelvis en förälder är arbetslös. På ett lokalt plan kan man även se över om skolan verkligen är avgiftsfri så alla barn kan delta.
- Barn ska inte behöva välja bort det som andra vill göra, säger han.
Birgitta Ahlqvist förklarar att barn som lever i en fattig miljö ofta har sämre hälsa, vilket hon påpekar är ännu ett viktigt argument för att rädda barnen ur fattigdom.