Barnens fredagsapp är helgens höjdpunkt

Det är helg och hos familjen Gyllensporre får barnen Filip, 5 år, och Freja, 3 år, använda sin ipad för spel, musik och lek. Här har man myntat ett utryck, som de på skoj kallar fredagsappen. Det började som en form av veckopeng, för att slippa köpa nya spel hela tiden.

Toca tea party. När den släpptes i mars 2011 var det en av Toca bocas första appar. Här dukar du ett en tebjudning för tre. Välj duk, porslin och fika och sedan är det bara att börja leka. Äta, spilla ut och fylla på. När allt är klart diskar du och lekan kan börja igen. Appen kostar 15 kronor.

Toca tea party. När den släpptes i mars 2011 var det en av Toca bocas första appar. Här dukar du ett en tebjudning för tre. Välj duk, porslin och fika och sedan är det bara att börja leka. Äta, spilla ut och fylla på. När allt är klart diskar du och lekan kan börja igen. Appen kostar 15 kronor.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2013-01-12 06:00

Så här i efterhand tycker pappa Mattias Gyllensporre inte fredagsupplägget egentligen är så bra, även om det låter lite kul.

- Det blir väldigt många appar på ett år, även om de flesta inte kostar mer än sju kronor. Det blir lite slit och släng över det hela. Köper vi en ny, då måste även en bort. Helt enkelt av praktiska skäl, det ryms inte hur mycket som helst i en ipad.

Mer lek än spel
På senare tid har appar för barn vuxit och blivit stort, även i Sverige. Vi har flera stora utvecklare, en av dem är Toca boca, som ägs av Bonnier. Deras appar,
eller som de själva vill benämna det, elektroniska leksaker, nämns ofta av föräldrar.

Företaget omsätter miljoner i tvåsiffriga belopp och går med vinst, men mer vill de inte säga.

Det är inte ens ett år sedan företaget blev ett eget aktiebolag.

Deras bildbaserade spel passar en stor målgrupp, att bjuda på kaffe med dopp eller klippa tomtens skägg fungerar var du än bor. Nästan ingen text och inget prat, bara ljud och musik och en enkelhet som gör att en ettåring snabbt förstår var man ska trycka.

- De bästa spelen har inget slut, det blir mer en lek än ett spel.

Sedan lanseringen i mars 2011 har Toca bocas appar - än så länge - laddats ner över 26 miljoner gånger.

En annan svensk tillverkare är Filimundus som har ett starkt samarbete med flera av Sveriges mest uppskattade upphovsmän. Pippi Långstrump, Pettson och Findus och Mamma Mu finns i deras utbud. Men trots att företaget omsätter 1,5 miljoner kronor så har man ingen vinst att prata om, inte ännu. "Findus uppfinningar" har redan genererat i 300 000 nedladdningar för gratisversionen och betalversionen tillsammans.

Stockholmsbaserade Jajdo har inte lika många appar i sin repertoar, deras fokus ligger på någonting som närmas liknar en klippbok, du skapar en historia med figurer du väljer, flyttar runt och som dessutom låter. En av deras appar heter "Buildo rescue sticker book". Att spela är som att leka med actionfigurer fast på en skärm.

Snabb som blixten
Hos familjen Gyllensporre är det bilspel som gäller just nu. "Cars 2" från Disney pixar är ett av många som Filip tycker är bra.

- Det kommer eld på däcken, så att han kan flyga över, berättar Filip medan han visar mig hur man gör när man kör.

- Titta, nu hänger den upp och ner.

Bilen hoppar och studsar och Filip får nya poäng.

När det gäller appar som kringförsäljning till filmer är marknaden enorm. Nästan alla Disney-produktioner har en egen app. Tintin, Cars och Barbie.

Det görs även böcker och tidningar, listan tar aldrig slut.

Alla Stina Wirséns böcker i serien "Vem" går att ladda ner i en gratisapp och sedan köps böckerna separat, inuti appen. Man väljer om man vill läsa böckerna och bläddra själv eller bli läst för medan sidorna bläddras fram i lagom takt.

Ingen barnvakt
På veckodagarna ligger Filip och Frejas ipad i ett skåp och väntar på att det ska bli fredag.

- Vi vill inte att den ska vara någon barnpassare. Vi försöker vara engagerade och inte låta dem spela hur mycket som helst.

- Den får användas till spel på helgen, och bara en timme åt gången, undantaget är när den använd för att spela musik, då blir den mer till en radio.

Undviker gratisappar
När man tittar i itunes och ser mängden av spel för barn ser man ett tydligt att vissa spel är skapta för att man ska betala senare, inuti appen.

Andra är fyllda av reklam eller helt enkelt fula och tråkiga.

Ett sätt att hitta mer kvalité är att läsa recensioner. På nätet finns bloggare som specialinriktat sig på att proffstycka om appar för barn, pappasappar.se är en sådan.

En annan är app-o-mama.gadgette.se.

- Att stänga av funktionen för köp inuti appar är inget problem rent praktiskt. Finns det en gratisversion och en som kostar så väljer jag den som kostar, då slipper man extraköpen och gnället.

- Ett bra skydd till ipaden har varit ett måste för oss. Den tappas och det kladdas.

Mattias tipsar även om att lära sig använda "guidad åtkomst", här kan man göra inställningar så att man inte kan lämna menyer, inte trycka på vissa delar eller utvalda ställen på skärmen. Bra för väldigt små barn som tenderar att trycka lite var som helst.

Skaka för att baka
Treåriga Freja tar över. Hon vill visa hur det fungerar när man bakar pizza med appen "Bamba pizza".

Den mindre systern började använda plattan redan vid tio månader.

Då handlade det mest om att peka på en hund och bläddra mellan bilder.

- Det som är så bra med pekplattor är att de övar koordinationen och interaktiviteten, bättre än passiviteten som man får vid exempel tv-tittande.

Mattias pratar om appar från Bamba. Apptillverkaren Mezmedia har sitt huvudkontor i Singapore och gör appar som riktar sig till lite mindre barn.

Även här är leken mer påfallande, som att baka pizza, göra glassar och leka postkontor.

Freja kavlar degen i appen och skakar ipaden när pizzan snurrar och kastas runt. Mosterpizza, robotpizza eller vanlig pizza. Skruvar blandas med skinka, ost och diverse grönsaker. Allt till tonerna från en jazzslinga som bara går runt, runt, runt.

- Fiskar, blä, säger Freja, men lägger ändå på några stycken. Hon säger att hon inte vill äta pizzan själv.

Spelet fortsätter med gräddning och sedan får man mata roboten, som inte alls gillar korv och skinka utan bara vill ha skruvar. Han blir grön i ansiktet och grimaserar samtidigt som han gör robotljud där man förstår att han inte alls är nöjd.

FAKTA Familjen Gyllensporre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!