Avtal ingen garanti för bärplockare

Utländska bärplockare som kommer till Sverige riskerar fortfarande att bli skuldsatta trots att LO och Kommunal förhandlat fram avtal som ger bärplockarna garantilöner.- Vi vet inte hur höga kostnader bemanningsföretagen tar ut av sina anställda när de kommer hem, säger Pertti Wainikainen, ombudsman vid Kommunal Norrbotten.

PITEÅ 2010-08-04 06:00
I fjol blev thailändska bärplockare strandsatta i Luleå och fick återvända hem mer skuldtyngda än när de kom.
Många hade lånat pengar till Sverigeutflykten som blev en besvikelse eftersom det blev en dålig bärsäsong och nu riskerar historien att återupprepas.
Det anser facket Kommunal, trots att det efter fjolårets skandaler finns kollektivavtal som ger bärplockarna garantilön.
Kommunalt avtal
Pertti Wainikainen förklarar att det finns två avtal på marknaden.
Ett är det SLA, Svenska lantbruksarbetsgivareorganisationen, förhandlat fram med Kommunal där bärplockare som anställs av företag i Sverige garanteras lägst 16 372 kronor i månaden.
- I Norrbotten har vi tecknat sådana avtal med Sterus Transport & Försäljnings AB i Haparanda och med Sankaret AB i Boden,
säger Pertti Wainikainen.
Det andra avtalet gäller bemanningsbranschen där LO förhandlat fram en lägsta lön på 17 790 kronor i månaden för bärplockare som är anställda av utländska bemanningsföretag, typ det bäruppköparen Leif Ögren i Piteå använder sig av.
Riskerar skuld
I bägge fallen riskerar de bärplockare som kommer till Sverige att hamna i skuldfällan.Igår sändes ett inslag i radions P1 där det framkom att många thailändare som kommer hit är sådana som fastnade i skuldsättning förra året, och som chansar igen i syfte att tjäna pengar så de kan betala fjolårets skuld.
Det kommer inte så många nya fattiga bönder från de thailändska risfälten. Sverige har fått för dåligt bärrykte för att nya ska våga satsa de 20 000 kronor det kostar att resa till, bo, köra bil och äta i Sverige.
Avtal
Pertti Wainikainen bekräftar att ekvationen inte går ihop.
Men om Ni vet att grundkostnaden för en bärplockare ligger kring 20 000 kronor, då har LO och Kommunal förhandlat fram dåliga avtal?
- Det kan synas så men en arbetsgivare är ju fri att betala mer än grundlönen, säger Pertti Wainikainen, som också anger att för anställd utländsk arbetskraft i Sverige kan facket kontrollera hur utfallet blir för bärplockaren. För de som är anställda av bemanningsföretag blir det svårare.
-  Vi vet ju inte vilka kostnader bemanningsföretaget lägger på de anställda när de kommer hem,
säger Kommunals ombudsman.
PT sökte igår bäruppköparen Leif Ögren. Han var inte anträffbar, men till Ekot sade han i går att med garantilön får en thailändsk bärplockare efter två månaders plockning över 14 500 kronor sedan alla kostnader är betalda. Han uppgav också att "skulle mitt bemanningsföretag ta något från bärplockarna så att det inte går ihop, kommer jag inte att behålla det bemanningsföretaget nästa år"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om