Villan på hemorten har varit uthyrd sedan förra sommaren då Lars Berg och Ingela Lyckne tillsammans med barnen Fanny, 11, och Filip, 5, flyttade till den lilla centraleuropiska republiken.
- Vi är bara i Piteå i två veckor över sommaren så speciellt barnen har mycket att ta igen här, berättar Ingela.
Under svensk flagg
För ett antal år sedan tecknade Sverige ett leasingavtal om 14 stycken Jas 39 Gripen-plan med både Tjeckien och Ungern. I avtalet ingick även att Sverige under leasingperioden ska bistå med tekniskt och materiellt stöd, och personal söktes därför till båda ländernas supportgrupper. Lars, som i vanliga fall är flygtekniker på F21, fick därigenom möjlighet till att ansöka om utlandstjänst.
- Man måste tacka ja medan man kan! Jag kom hem och sa "hörrudu, nu flyttar vi till Ungern!", berättar han.
- Första tanken var "åh, hjälp!" men senare övergick det till "yes, vad roligt!", säger Ingela.
När allt var ordnat med boende, skolor till barnen och tjänstledighet från Ingelas arbete på Piteå kommun flyttade familjen till Kecskemét, en stad med cirka 110 000 invånare. Familjen Lyckne-Berg blev därmed fyra stycken av över en halv miljon svenskar som är bosatta i utlandet.
Första halvåret i Ungern ägnades åt anpassning i den nya miljön.
- Det är lätt att sakna vardagsmat som man tar för given i Sverige. Ibland kan makaroner och falukorv vara det godaste som finns, säger Lars.
I början blev det många turer till Ikea i Budapest för att köpa klassiska svenska produkter som kedjan tillhandahåller över hela världen, men sedermera blev den nya miljön till vardag. För barnen har det mest påtagliga varit den sociala beskärningen.
Föräldrarna menar att det ungerska språket - ofta omskrivet som ett ovanligt komplext språk - varit en svårighet.
- Det är ett fint land men det är svårt med språket och jobbigt att sakna alla kompisar. Men det är billigare att gå ut på restaurang eller att shoppa där, säger Fanny.
Nästa sommar, när flytten tillbaka till Sverige beräknas äga rum, tror familjen att saknaden främst kommer riktas mot Ungerns ångande termalbad och de milda vintrarna.
- Jag tror att barnen växer jättemycket av det här. De använder den ungerska och engelska de kan och klarar situationen imponerande bra. Vi hade
ångrat oss om vi inte tagit chansen, säger Ingela Lyckne.