Att tänka på när du tränar fågelhunden

Som hundägare har du säkert någon gång gått kurs eller träffat andra hundmänniskor som alla har olika råd och tips inom ämnet hundträning. Det finns många olika träningsmetoder. De flesta bygger dock i grunden på samma saker som ledarskap och inlärning genom motivation och belöning.

En stående fågelhund använder sig av vittringen när den jagar mot vinden med ett regelbundet sök framför föraren. Den söker av marken i galopp, ofta med högt buret huvud och glatt viftande svans, i ett sick-sack mönster där den vänder rätt mot vinden.

En stående fågelhund använder sig av vittringen när den jagar mot vinden med ett regelbundet sök framför föraren. Den söker av marken i galopp, ofta med högt buret huvud och glatt viftande svans, i ett sick-sack mönster där den vänder rätt mot vinden.

Foto: Elin Johansen

PITEÅ 2011-08-27 06:00

Att träna sin fågelhund är inte gjort i en handvändning. Det vanligaste felet många gör är att de har för bråttom. Det är så lätt att man hoppar över flera steg och ökar kraven allt för fort. Då får man backa några steg och börja om.

Att skriva exakt hur man gå tillväga i varje moment för att träna sin hund är inte möjligt här och nu. För det krävs nästan en hel bok. Men precis som för alla raser behöver även fågelhunden grundlydnad där bland annat inkallning, linförighet och sitt/ligg ingår.

Jaktträning
Därefter kommer den specifika fågelhundsträningen där man bland annat tränar stadga på fågel, avancering, praktiskt jaktträning och apportering. När man tränar sin hund lär man den olika beteende. Lär man hunden rätt beteende från början vinner man mycket. Det går alltid att lära om gamla beteenden - men det tar längre tid.

Ledarskap
Ett bra ledarskap ökar förutsättningarna att lyckas med dressyren. Hur kan man påverka ledarskapet då? Ja, först och främst gäller det att du som ledare är tydlig och konsekvent. Har du till exempel sagt nej, så är det nej som gäller. Vidare ska du vara ärlig mot hunden, den ska kunna lita på dina signaler. Har hunden misskött sig men sedan gör något bra, kan man inte vara arg i undertonen när man berömmer den.

Visa genom ditt sätt att vara att det är du som har tagit initiativet till det som ska göras. Var tydlig när du använder kommandon och kroppssignaler så att det blir lätt för hunden att förstå. Var en säker ledare och lär dig att lita på din hund.

FAKTA Några saker att tänka på

Hunden måste veta vad du kräver innan du kräver det.

Hunden måste lära sig vad bra är innan man börjar korrigera med nej.

Korrigera när hunden är på väg att göra fel - inte efter att felet är gjort.

Beröm hunden när den gör rätt.

Öka kraven successivt i takt med ålder och framsteg.

Uppträdd lugnt och bestämt.

Avsluta varje övning med ett frihetskommando. Det kan vara ett "varsågod".

Ta för vana att alltid kräva att hunden ska titta på dig innan du get något kommando.

Kom ihåg att det är hunden som ska söka kontakt med dig när ni är och jagar. Hunden som ska hitta dig och inte tvärtom. Det här kan man börja träna redan när valpen är liten och ni är ute. Göm dig ibland och låt valpen söka rätt på dig. Beröm den när den hittar dig.

Använd gärna kommandon i kombination med visselpipa och handtecken. Allt för att förstärka kommandona så att de både hörs och syns på långt håll när man är på fjället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om