Åström riskerar åtal - känner sig lurad

Mikael Åström, vd för OKQ8 i Piteå och styrelseordförande i det kommunala AB Pitebo, är ytterligare ett namn som riskerar att åtalas i den omfattande SSU-härvan i Norrbotten och Piteå.

Åren 2005 och 2007 fungerade Mikael Åström som SSU-revisor i norrbottensdistriktet. Genom sin position har han vid dessa tillfällen konstaterat att räkenskaperna varit korrekta. 2005 lurade distriktet till sig över 230 000 kronor. (Arkivbild)

Åren 2005 och 2007 fungerade Mikael Åström som SSU-revisor i norrbottensdistriktet. Genom sin position har han vid dessa tillfällen konstaterat att räkenskaperna varit korrekta. 2005 lurade distriktet till sig över 230 000 kronor. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-11-10 06:00

Riksdagsledamöterna Fredrik Lund Sammeli och Hannah Bergstedt, de kommunalt förtroendevalda Helena Stenberg och Christer Lindström.

Det här är några namn som förekommit flitigt i den uppnystade bidragshärvan kring SSU Norrbotten och SSU-föreningen i
Piteå.

Några riskerar också att åtalas för bedrägeri eller grovt bedrägeri.

Godkände
Ytterligare namn på den listan är även Mikael Åström, ersättare i fullmäktige i Piteå, ordförande i det kommunala Pitebo samt vd för medlemsägda OKQ8 i Piteå.

Åren 2005 och 2007 fungerade Åström som revisor hos SSU Norrbotten.

2005 lurade SSU-distriktet till sig drygt 230 000 kronor. Något som Mikael Åström godkände. 2007 intygade han att SSU-
distriktet genomfört 27 bidragsberättigade kurser. I verkligheten var det bara 13.

- Det känns bittert när man blivit så uppenbart lurad, säger Mikael Åström.

Det är så han upplever det - att ha blivit lurad.

- Det fungerar ju så att man får en bunt med handlingar, ansökningar som innehåller alla nödvändiga uppgifter. Man kollar att allt ser riktigt ut, säger Åström.

Men så har det uppenbarligen inte varit.

Inte reagerat
- Jag har ju ingen anledning att betvivla att de kursintyg som finns, deltagarlistor och utvärderingar som följer med, inte är korrekta, säger Mikael Åström.

Att det redovisats 30-talet kurser trots att det i verkligheten bara handlat om hälften eller ännu färre, är inte heller något han reagerat över.

- Nej, jag kan bara gå tillbaka till min egen aktiva tid i SSU. Det var inte ovanligt att det hölls upp emot 30 kurser på ett år, säger Mikael Åström.

I samband med den polisutredning som pågår riskerar han att åtalas för bedrägeri eller grovt bedrägeri.

- Hur ska jag kommentera det? Jag känner mig lurad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om