Aspergerklassernas framtid oviss

Aspergers syndrom som diagnos försvinner troligtvis nästa år. Om de särskilda aspergerklasserna i Öjebyn då på sikt kan vara kvar är högst oklart. En utredning pågår och bland föräldrarna finns en stor oro.

Rektorn Peter Dawidson har förhoppningen om att aspergerklasserna ska få finnas kvar i någon form, även efter 2013.

Rektorn Peter Dawidson har förhoppningen om att aspergerklasserna ska få finnas kvar i någon form, även efter 2013.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-02-06 06:00

Det är det amerikanska psykiatriförbundet som ställer upp riktlinjerna för vilka kriterier som ska gälla när läkare världen över ställer olika psykiatriska diagnoser. Detta genom sin psykiatrimanual DSM.

Nu omarbetas manualen och den femte upplagan väntas bli färdig att tas i bruk under 2013, då finns inte längre aspergers med som egen diagnos. Istället ska den ingå en den nya, bredare diagnosen: "Autismspektrumtillstånd". Detta tillsammans med bland annat autism.

Frågan är vad som då händer med aspergerklasserna i Öjebyn?
- Vi håller på med en utredning kring det här, det blir ju ett problem att diagnosen försvinner, säger Ingemar Jernelöv, skolchef.

Han menar att trots att diagnosen försvinner så har ju de barn som berörs fortfarande samma behov av stöd och det är kommunens uppgift att ta hand om dem - oavsett om det finns en diagnos eller inte.

Utredningen som pågår har också samband med den omorganisation som är på gång till följd av den nya skollagen. Under våren ska förslag till lösningar presenteras, sedan fattas beslut.

Aspergerklasserna på Solanderskolan i Öjebyn startade 1999. I dag finns plats för 16 elever i årskurs 3-9 med huvuddiagnosen Aspergers syndrom. Upptagningsområdet är hela kommunen och undervisningen sker enskilt eller i små grupper och är i hög grad individanpassad.

- Det är en mycket uppskattad verksamhet, säger Ingemar Jernelöv.

Men kan aspergerklasserna finnas kvar om inte diagnosen asperger gör det?
- Det vill jag egentligen inte kommentera i det här läget, jag vill inte föregå utredningen, säger Ingemar Jernelöv.

Enligt rektor Peter Dawidson kommer verksamheten absolut inte att läggas ner omgående, han menar att föräldrarna inte behöver vara oroade.

- De elever som går här nu kommer inte att kastas ut i kylan, utan dom kommer att få gå kvar.

Hans förhoppning är att verksamheten även kommer att finnas kvar i någon form efter omorganisationen, en möjlighet är att det blir klasser för elever inom "autismspektrat". Aspergers syndrom är redan i dag en av diagnoserna inom det så kallade autismspektrumet. Generellt är personer med aspergers högfungerande och utvecklar ofta ett eget specialintresse. Man har dock mer eller mindre svårt att fungera socialt med andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om