Artbank varnar för läget i haven
Carl von Linné gjorde uppskattningen att det fanns i storleksordningen 3 500 arter i Sverige. I dag har forskarna kommit fram till siffran 61 000 arter.
Johan Bodegård, chef för Artdatabanken vid SLU, föreläste på torsdagen i Piteå om Rödlistan 2010, en redovisning av hur det går för Sveriges djur, växter och svampar, samt Artportalen.
Foto: Maria Johansson
Artdatabanken är mest känd för den så kallade rödlistan, en redovisning av hur det går för Sveriges djur, växter och svampar. Listan tas fram av Artdatabanken på uppdrag av Naturvårdsverket.
För en knappt månad sedan presenterades Sveriges rödlista 2010. Av den senaste rödlistan framgår att läget är bekymmersamt för många arter och sämst är utvecklingen i havet. En viss förbättring noteras för däggdjur, fåglar och groddjur (ett långsiktigt arbete med sötvattensmiljöer har börjat bära frukt), medan försämringen för fiskarna i havet fortsätter.
Arma askar och almar
Trädet ask och landets tre almarter har blivit rödlistade på grund av att de är hårt angripna av dödliga svampsjukdomar.
Nästan 21 000 arter i Sverige har bedömts av Artdatabanken. Av dessa har 19,8 procent rödlistats, vilket är en obetydlig ökning jämfört med den förra listan från 2005, då siffran var 19,3 procent. Det är dock inte en så hög andel som är hotade, betonade Johan Bodegård, utan 9-10 procent riskerar att försvinna från Sverige.
Bodegård förklarade att rödlistan ofta missförstås och att "rödlistade arter" används som slagträ i debatten. Han framhöll att rödlistan inte är vare sig en lista över sällsynta arter (relativt vanliga arter som fisken lake har tagits med därför att den minskar så snabbt) eller en prioritering av vad som är viktigast att bevara.
23 miljoner observationer
Det märktes att Johan Bodegård tyckte det var roligare att prata om en annan del av Artdatabankens verksamhet, nämligen Artportalen, som för närvarande omfattar svindlande 23 miljoner observationer. Många vanliga arter som talgoxen rapporteras flitigt och det intressanta är faktiskt de vanliga arterna, upplyste Bodegård.
Fler och fler historiska data, ända tillbaka till Linnés dagar, läggs nu in i Artportalen. Tack vare det kan man exempelvis kolla in den sorgeliga utvecklingen för den vitryggade hackspetten i vårt land. I dag är den extremt ovanligt och förekommer egentligen bara i ett område väster om Vänern. Men 1850 fanns arten i hela Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!