Surströmmingspremiären är i dag, torsdag. Men redan innan har årets sortiment funnits att köpa i butikerna Ica Kvantum, Coop Forum samt Willys, som till skillnad från tidigare tjuvstartat försäljningen något.
Detta sortiment är också det som Piteå-Tidningens panel har testat. I år var det stans kockar som fick slå sig ner och bedöma årets nio olika varianter i ett blindtest.
Satsa på hel fisk
Fem sorter var hela strömmingar och fyra var filéer. Kockarna var eniga om att de hela fiskarna smakar bättre än filéerna.
- Det är mer smak på de hela fiskarna, säger Stefan Pettersson.
Vilket också syns på testresultatet.
- Fy rackarns vilken skillnad, säger Sara Dupuich när hon smakade en filé efter att ha provsmakat en hel surströmming.
- Fyran är helt oätlig, lägger hon till.
Flera av kockarna höll med.
- Men femman är ännu värre, säger Johan Eriksson.
Nummer fyra i var Oskars filéer och nummer fem var Kallax filéer.
Djup koncentration
Bedömningen gjordes under djup koncentration medan det diskuterades om de olika sorterna och dess egenskaper.
- Den var mycket lättare att rensa den där, säger Maria Strandberg, om fisk nummer två som var Kallax.
- Och saltare, fortsätter Johan Eriksson.
De var noga med att verkligen smaka på fisken innan de skrev ner sin bedömning.
Kockarna verkade mycket nöjda vid första provsmakningen. Men kanske var det just för att det var den första fisken också, även om några av dem redan hunnit ätit surströmming innan premiären.
- Man kan inte tro att det är så stor skillnad som det är, säger Sara Dupuich.
"Ett klämt kadaver"
Vid sista bedömningen var det inte lika glada miner hos deltagarna.
- Den vill jag inte ens smaka, det ser ut som ett klämt kadaver, säger Sara Dupuich om Gösta Hannells filéer.
Men för att testet ska bli rättvist var hon tvungen att smaka och det gjorde hon med en liten tugga. Sen var hon snabb att slänga bort resten. Gösta Hannells filéer fick genomgående låga betyg av panelen.
Flera av kockarna valde mellan två fiskar för att utse sin egen personliga favorit. En sista provsmakning blev det innan var och en kunde bestämma sig vilken surströmming av årets sortiment som var den bästa. Den perfekta surströmmingen ska ha lagom sälta, den ska vara lagom fast i konsistensen och den ska ha ganska mycket havssmak, enligt Johan Eriksson.
Och sammanställningen av kockarnas testresultat visar att Mannerstöms surströmming har just de rätta egenskaperna i år.