Arbetsgrupp lyssnar inte på lärarna

Den arbetsgrupp som utreder om flexklockan ska införas inom förskola, grundskola och gymnasieskola inom Piteå kommun har inte pratat med lärarna på vuxenutbildningen - och tänker heller inte göra det.

Lärare kan ha tre olika anställningsformer.

Lärare kan ha tre olika anställningsformer.

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

PITEÅ 2011-01-22 06:00

I onsdags hade arbetsgruppen för flexklockeutredningen möte igen. Det man kommit fram till är att man nu vill dela upp utredningen i två delar.

- Det är det som vi i arbetsgruppen kommer att föreslå till ledningsgruppen, säger Jan-Olov Thall, förvaltningsekonom.

Om ledningsgruppen ger klartecken skulle i så fall arbetsgruppen fortsätta att utreda flexklockans införande för anställda med semestertjänst.

Den andra gruppen - lärare med ferietjänst vill man bolla vidare till SKUG-gruppen (Skolutvecklingsgruppen).

- Det blir dubbeljobb annars, eftersom det handlar om två helt olika avtal, säger Jan-Olov Thall.

Inte fått komma till tals
Arbetsgruppen - som tillsattes av barn och utbildningsnämnden under vintern 2009, har tidigare tagit del av vilka erfarenheter som lärarna inom Arvidsjaurs kommun har av flexklockan. Men lärarna på vuxenutbildningen i Piteå - som bara finns ett stenkast bort från kommunhuset - har man inte pratat med.

- Nej, vi har faktiskt inte gjort det. De lärare som jobbar där och har flexklocka har ju semestertjänst och då blir det inte lika komplicerat som vid en ferietjänst, säger Thall,

Så ni pratar inte med dem för att de har ett annat avtal?
- Nej, så är det.

Fakta Lärarnas anställningsformer

En lärare kan i dag ha tre olika anställningsalternativ: Semestertjänst, ferietjänst eller uppehållstjänst. Det förstnämnda innebär 40 timmars arbetsvecka med minst fem veckors semester. Det är den vanligaste anställningsformen för förskollärare, fritidspedagoger samt studie- och yrkesvägledare.

De flesta lärare har dock ferietjänst. Det innebär att de arbetar 45,5 timmar i veckan. Av dem är 35 timmar arbetsplatsförlagd arbetstid och 10,5 timmar förtroendetid. Eftersom lärarna jobbar "mer" än heltid får de i gengäld längre ledighet under loven. När och var förtroendetiden ska fullgöras styr de själva över.

Uppehållstjänst är en anställningsform som man från fackligt håll arbetar för att få bort. Då arbetar läraren när verksamheten är igång, men får ett löneavdrag för ledigheter utöver ordinarie semester.

Källa: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om