Våren 2011 infördes nya riktlinjer gällande arbetstillstånd för bärplockare från länder utanför EU. Det innebar bland annat att plockarna garanteras en minimilön när det är ont om bär.
- Det nya systemet gav bra resultat. Nu jobbar vi hårt för att även 2012 år ska bli ett bra år - både för de seriösa företagen och för plockarna, säger Jonas Lindgren, verksamhetschef vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande.
Förra året minskade antalet utländska bärplockare markant och bara omkring 3 000 personer från länder utanför EU ansökte om arbetstillstånd. I år räknar Migrationsverket med att den siffran ska stiga till omkring 5 000 ansökningar.
Ökad bemanning
Bärföretagaren Leif Ögren från Piteå är en av många i branschen som ökar sin bemanning jämfört med 2011.
- Jag hyr in cirka 600 bärplockare i år och det är dubbelt så många som i fjol. Samtliga kommer från Thailand, berättar Ögren.
De nya riktlinjerna som infördes förra våren anser han vara nödvändiga.
- Det var med all rätt. Det är viktigt att vi får bort avarterna i bärbranschen så att vi andra kan säkra vår överlevnad. När någon gör fel går det ut över hela branschen, säger Leif Ögren.
Filial i Sverige
I år ska samarbetet mellan Migrationsverket, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och polisen fördjupas för att undvika att bärplockarna utnyttjas.
Leif Ögren befarar att fler inblandade myndigheter bara ska öka byråkratin.
- Jag vill jobba med Kommunal och det är dem vi har avtal med. Migrationsverket behövs för att bevilja arbetstillstånd, men varför blanda in Arbetsmiljöverket, säger han.
Ögren hyr in sina bärplockare via ett Thailändskt bemanningsföretag som har en filial i Sverige.
- De har garantilön och lagstadgad semesterersättning. Ju mer pengar bärplockarna tjänar desto bättre är det för alla inblandade - i fjol fick nästan alla mer betalt än enligt kollektivavtalet, berättar bärföretagaren.
Han förutspår ett normalt bärår i området Piteå, Älvsbyn, Boden och Kalix där hans plockare kommer att vistas.
- Bäråren går i cykler och de senaste fyra har inte varit bra. Blir det sämre söderut är risken att fler söker sig norrut och jag är orolig för att det kan bli för många plockare på ett litet område. Kakan blir mindre om flera ska dela på den och det är inte positivt - bra balans är bäst, säger Leif Ögren.