Kriminalinspektör Lennart Hallberg vid Piteåpolisen utgår från att det beror på att polisen inte är på plats när det händer.
- Det kan bero på att man inte har sett någon som har skräpat ner. Man måste vara på plats när det händer för att kunna utfärda en bot, säger han.
Andra prioriteringar
I Piteå har man ännu inte delat ut någon bot för nedskräpning, men för hela länet kan man inte ge någon exakt siffra. Lagstiftningen gällande nedskräpning är för ny, förklarar Göran Millbert, polismästare i Luleå. Men han tror att orsaken till att bötfällningen upplevs som låg är på grund av andra prioriteringar.
- Det kan till stor del bero på att vi prioriterar andra saker men också i och med begränsad personalstyrka. Drickande på allmän plats och slagsmål i och med festivaler är något som prioriteras mer under sommaren, säger Göran Millbert.
Förändrat beteende
Göran Millbert tycker att den nya lagstiftningen är bra.
- Jag tror att det här kan påverka folks beteende på sikt, på samma sätt som när det blev olagligt att köra bil utan säkerhetsbälte, säger han.
Dessutom förklarar han att det underlättar för
polisen då de får större möjlighet att lagföra sådant direkt på plats.
Miljökontoret i Piteå har inga speciella nedskräpningsinspektioner i staden och kan inte säga sig se någon förändring sedan lagstiftningen inträdde.
- Vi har inte upplevt något onormalt när det gäller nedskräpningen på gator och torg, säger miljöinspektör Ulf Isaksson.