AnnaKarin tvingas lämna politiken

Fritidspolitikern och sjukskrivna AnnaKarin Lundström, Piteå, har sagt ifrån sig de politiska uppdrag hon haft i nästan 25 års tid. Orsaken är Försäkringskassans regler som hon menar till sist gjorde det omöjligt för henne att kunna fortsätta. "Jag orkade inte kämpa längre".

Det är med sorg i hjärtat som AnnaKarin Lundström sagt ifrån sig sitt uppdrag som vice ordförande i miljö- och byggnämnden och som ledamot i kommunfullmäktige.

Det är med sorg i hjärtat som AnnaKarin Lundström sagt ifrån sig sitt uppdrag som vice ordförande i miljö- och byggnämnden och som ledamot i kommunfullmäktige.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-12-27 06:00

Lägenheten i Munksund är ombonad och julpyntad, men några dyra paket har inte öppnats på julafton. Som sjukskriven får AnnaKarin Lundström vända och vrida på varenda krona.

En del av vardagen är också den ständiga värken - detta sedan det small till i ryggen för fem år sedan då hon skulle förflytta en rullstolsburen person på handikappboendet hon jobbade på.

I ryggen finns nu två påverkade diskar plus en annan skada hon ådrog sig redan som barn, men som höll på att utredas strax innan olyckan på arbetet.

Noll i arbetsförmåga
I dag bedömer både arbetsförmedlingen och vården att arbetsförmågan ligger på noll. AnnaKarin menar att det ständigt värker i kroppen och eftersom hon även är medicinöverkänslig blir det svårigheter att kunna ta de starka värktabletterna. I stimmiga miljöer med mycket människor blir tillvaron outhärdlig. I perioder sover hon bort nästan all sin tid. I perioder har hon också varit deprimerad.

- Det blir något som påverkar hela familjen, säger AnnaKarin.

Det som hon haft som sitt intresse under årens lopp har varit det politiska engagemanget. Som fritidspolitiker har hon suttit som vice ordförande i miljö- och byggnämnden (då även också med i arbetsutskottet) och som ledamot i kommunfullmäktige.

- I miljö- och byggnämnden är det mycket lagar och paragrafer, men vi politiker kan på ett annat sätt än tjänstemännen se den lilla människan och ibland går det att göra frånsteg från lagen, säger AnnaKarin som ser sin medverkan i kommunfullmäktige som ett sätt att få en helhetssyn kring vad som pågår i kommunen. Att vissa beslut kanske måste fattas av ekonomiska skäl.

AnnaKarin bedömer att den tid hon lagt ner på fritidspolitiken, utslaget på hela året, varit två timmar i veckan. Då har det handlat om både möten, att läsa handlingar och studiebesök.

Fått avslag två gånger
Som fritidspolitiker får man ett arvode för den tid som sammanträdena pågår och försäkringskassan gör sedan ett avdrag på sjukersättningen. AnnaKarin har alltid anmält när hon ska ha sina möten och till en början var det inga problem.

- Handläggarna tyckte det var bra att jag fick vara en del av ett sammanhang. Men det här är heller inte något som de här i Piteå beslutat, de är jättegulliga. Utan beslutet kommer uppifrån.

Med anledning av hennes politiska uppdrag är nu nämligen plötsligt Försäkringskassans bedömning att hon faktiskt har en arbetsförmåga. Först låg den på 25 procent - efter att hon överklagat ligger den nu på fem procent.

Den sista december går hennes sjukskrivning ut och frågan är om det finns möjlighet att få sjukersättning. Hon har ansökt om detta - Försäkringskassan har gett avslag två gånger och hon har överklagat lika många.

Nu ska ärendet upp i en omprövningsnämnd - ger de också avslag och hon i sin tur åter igen överklagar hamnar det i länsrätten.

AnnaKarin menar att hon i det sammanhanget kände att hon inte hade något annat val än att säga ifrån sig sina politiska uppdrag för att kunna få den sjukersättningen beviljad.

- Jag orkade inte kämpa mot Försäkringskassan längre, säger hon.

Hur känns det?
- Politiken är ju mitt stora intresse, det är en del av livet, eller: "Det är livet" säger hon och blir tårögd när hon kommer in på det faktum att hon i dag faktiskt lämnat politiken.

AnnaKarin menar att det trots att hon är sjukskriven, har fungerat för henne att sitta i fullmäktige.

Hon har haft en specialanpassad stol, madrass som hon har kunnat lägga sig ner och vila på en stund och har även kunnat gå ut och vila om det blivit för tungt. Möten som hon på förhand förstått ska bli för långa har hon stått över, likaså om det varit möten två dagar i rad. Fem månader om året är det inga möten alls.

- I fullmäktige är det också alltid en person som pratar och de andra sitter tysta, säger AnnaKarin och menar att det är en stor skillnad i jämförelse med en stimmig arbetsplats där hon förväntas prestera.

Hon menar att det är viktigt att sjukskrivna personers röster hörs i denna folkvalda församling där viktiga beslut i kommunen ska fattas.

- Jag har ju ett helt annat perspektiv på saker och ting.

Tycker du själv att du har en arbetsförmåga?
- Nej, men jag har ett fritidsintresse och jag vill vara en del av samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om