- Jag blev beklämd då jag läste om familjens upplevelse när de besökte akutmottagningen vid sjukhuset. Tyvärr är detta ingen företeelse som enbart kan förklaras med att det var extremt mycket att göra på akuten den aktuella lördagen. Det måste handla om ett systemfel, säger Hillevi Johansson.
Ansvariga politiker har genom nedskärningar pressat personalen till den grad att de känner sig maktlösa och desperata, hävdar Hillevi Johansson, som är socionom och informatör och har bred erfarenhet av myndighetsvärlden, inte minst landstinget (dock inte Norrbottens läns landsting).
Liknande upplevelse
- Jag har en liknande upplevelse av akutmottagningen i Piteå i samband med att jag drabbades av en allvarlig infektion i höstas. Jag tillbringade drygt sju timmar på akuten en lördagskväll utan att få fortsatt vård - eller ens tillsyn, jag blev helt bortglömd eller nonchalerad - trots att läkare vid ankomsten beslutat att jag omedelbart skulle läggas in på avdelning för att få antibiotika genom dropp, berättar Hillevi Johansson.
Slutligen valde Johansson att lämna sjukhuset med anhörigas hjälp, klockan halv ett på natten. Detta eftersom hon i det dåliga skick hon befann sig inte orkade stanna kvar längre på mottagningen.
Svettig galonbädd
- Jag resonerade som så, att varför ska jag vara kvar här när jag inte får någon vård, då har jag det bättre hemma i min säng.
Det absurda i Hillevi Johanssons fall är att hon var färdigbehandlad på akuten tämligen snabbt, efter två timmar, och därefter fick ligga på en svettig galonbädd i ett behandlingsrum och vänta på transport till avdelningen timme efter timme - utan att någon såg till henne eller informerade henne om vad som var på gång. Ingen ansåg sig ha tid att transportera henne till avdelningen.
- När jag stapplande tog mig till sköterskeexpeditionen och sade att jag nu hade väntat i tre timmar, fick jag beskedet att om det ville sig illa skulle jag få vänta i tre timmar till. Jag erbjöd mig att gå själv till avdelningen, men det var inte möjligt av praktiska skäl.
Gjorde anmälan
Sedan Hillevi Johansson tillfrisknat efter några dagars mycket god vård på Sunderby sjukhus gjorde hon en anmälan till patientnämnden. Där påpekar hon bland annat att det kanske allvarligaste var bristerna i kommunikationen, för "får man bara veta vad som händer så kan man som patient stå ut med en hel del".
I ett svar från den 27 oktober 2011 beklagar Marie Asplund, verksamhetschef för akutsjukvården vid Piteå älvdals sjukhus, det inträffade som hon betecknar som följden av en rad olyckliga omständigheter.
Nytt system
Marie Asplund berättar i det skriftliga svaret att ett nytt system ska införas vid akutmottagningen från och med den 1 november 2011. Systemet innebär att patienter trianguleras (triagemetoden ger underlag för en säkrare prioritering av patienterna) vid ankomsten. I systemet ingår också att utföra omvårdnadsronder för att kunna ge patienten adekvat information om vad som händer och kommer att hända den närmaste tiden.
Nadja Madanis upplevelser på akuten förra lördagen tyder på att systemet inte fungerar som tänkt.