Allt fler tjejer blir mammor i tonåren

Är det oansvarligt eller helt okej att bli gravid som tonåring? Antalet mammor mellan 15 och 19 år i Sverige har ökat tre år i rad. I Norrbotten blir ett 30-tal tonårstjejer mammor varje år.

Foto:

PITEÅ 2009-12-07 06:00
Under 2008 blev 1 307 unga tjejer i Sverige mammor, något som motsvarar drygt tre procent i åldersgruppen 15 till 19 år. 2007 var siffran 1 269 och under 2006 1 239.
Mest syns ökningen i storstäderna - i Stockholms län föddes 213 barn till tonårsmammor 2008.
På webben finns mänger av unga mammor som bloggar om sina liv och lägger ut bilder på sina barn. "Ung mamma - 15" är den mest populära med drygt 7 000 besökare om dagen.
Omdebatterad serie
På kanal 5 visas sedan en tid tillbaka den omdebatterade serien "Unga mödrar". MTV kontrar med den amerikanska serien "16 and pregnant". Kanalchefen Elin Lundholm menar att MTV vill uppmärksamma ämnen som är viktiga för de unga tittarna.
- Det här programmet har producerats eftersom det varken glorifierar eller debatterar tonårsgraviditeter utan det handlar om unga människors egna berättelser och verkliga upplevelser.
Katrine Öman, kurator på Piteå älvdals sjukhus, möter unga, gravida tjejer som vill prata med någon utomstående. Oftast är det när tjejen har bestämt sig för att göra abort, men det kan även vara tjejer som är tveksamma och har funderingar inför sin graviditeten.
Flera samtal
- Min främsta roll är att stötta henne i vilket beslut hon än tar. Det viktiga är att hon känner sig trygg med sitt beslut, säger Katrine och menar att om det råder tveksamhet är det viktigt att inte hasta fram något.
Då kan det också behövas flera samtal innan tjejen kommer fram till det definitiva beslutet.
- I vårt samtal "vrider vi och vänder samt bollar", de båda alternativens, olika argument fram och tillbaka. Vi pratar bland annat om hur hennes nätverk ser ut och vilket stöd hon har omkring sig. Vi resonerar även kring om och hur de olika alternativen kan komma att påverka hennes fortsatta liv som till exempel utbildning, ekonomi, sociala relationer samt som person, säger Katrine.
En del av de tjejer hon träffar beslutar sig för att behålla sin graviditet.
- När tjejen har kommit fram till att abort inte är något alternativ och att hon känner "det här vill jag" och " det här fixar jag" blir min uppgift att bekräfta beslutet och få henne att känna sig bekväm i att beslutet är rätt.
Familjens hus
Barnmorskan Eva Wikberg på Furunäsets vårdcentral möter många unga mammor och upplever att de blivit något fler än tidigare år. Hon försöker se vad de har för stöd runt omkring sig, uppmanar dem att gå föräldrautbildningar och läsa på så mycket som möjligt. Vid behov så rekomenderar hon dem att ta kontakt med Familjens hus som även samarbetar med socialtjänstens hemterepeuter som kan hjälpa till hemma.
"Inte planerat"
Om det handlar om en attitydförändring gentemot att bli ung förälder ställer hon sig dock tveksam till.
- För dom flesta är det nog inte planerat, men blir ändå välkommet. Vissa unga planerar också tidigt föräldraskap.
Familjens Hus i Piteå har just nu en grupp mammor mellan 18-19 år som träffas på torsdagar. Ledaren Ulla-Karin Forssell menar att de får chansen att träffa andra i samma situation och bilda ett nätverk. Fler mammor är välkomna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om