För tio år sedan införde Piteå kommun möjligheten att representera med alkohol.
– Tidigare var det bara lättöl, men med fler internationella kontakter blev det svårt, säger Peter Roslund.
Enligt kommunens representationspolicy är grundregeln att all representation ska vara alkoholfri. Undantag kan ske till exempel vid besök av utländska gäster eller vid högtidliga tillfällen såsom avtackningar och utdelning av guldklockor.
– Vi ska vara försiktiga men måste också anpassa oss. Framförallt vin har blivit en accepterad och många gånger förväntad måltidsdryck då det är lite festligare tillfällen, säger Peter Roslund.
Dyrare för förvaltningarna
För varje krona som går till alkoholrepresentation, går lika mycket till en drogförebyggande pott. För de nästan 35 000 kronor som kommunens förvaltningar spenderat på alkohol, får de alltså betala lika mycket till potten.
– Om någon förvaltning bjuder, så blir det dubbelt så dyrt för dem. Det är en dämpande faktor, säger Peter Roslund.
Potten startades år 2009. Sedan dess har 35 000 kronor betalats ut till olika projekt mot droger. År 2010 fick Motorförarnas helnykterhetsförbund 7 000 kronor, året därpå betalades 28 000 kronor ut till bland annat IOGT-NTO och Länkarna.
Ingen utdelning
Enligt Peter Roslund har det kommit in tre till fem ansökningar per år. För 2012 kom det in något fler, men några pengar betalades inte ut. Inte heller har några pengar betalats ut för 2013.
– Det kändes lite som att det var ordinarie verksamhet som man fick extra stöd för. Det här ska vara till något utöver det man gör normalt sett, säger Peter Roslund.
Kommunstyrelsens arbetsutskott, som beslutar om utdelning ur potten, efterlyste klarare riktlinjer för vilka kriterier som ska gälla. I oktober klubbades en tydligare skrivelse av kommunstyrelsen.
Pott som växer
I oktober 2013 fanns 60 000 kronor i alkoholpotten.
– Där ligger de tills vi får projekt som vi tycker motsvarar vad vi förväntar oss. Det kan ju hända att de byggs på och kan bli flera hundra tusen, och om det då kommer något jättebra projekt kan man ge det lite mer pengar.
Varför är inte bolagen med i det här med alkoholpotten?
– Bra fråga. Normalt sett så gäller alla policies vi tar hela kommunkoncernen, alltså även bolagen. Jag har faktiskt aldrig tänkt tanken, det kanske man skulle göra, säger Peter Roslund.