Alice - resan mot livet som kvinna

Till slut kunde hon inte hålla inne det hon kände. En kompis var den första som fick veta.Nu är Alice Frost inne i en lång process mot en stor förändring. Hon är man, men ska bli kvinna.

Alice Frost, 24, har börjat processen att korrigera sitt kön från man till kvinna. "När jag var yngre trodde jag att det bara var miljonärer som hade råd", säger hon.

Alice Frost, 24, har börjat processen att korrigera sitt kön från man till kvinna. "När jag var yngre trodde jag att det bara var miljonärer som hade råd", säger hon.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ 2012-07-23 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

- Att vara man känns inte som mitt riktiga jag.

Rösten är fortfarande ganska djup, men håret, sminket, kläderna och kroppsspråket är en kvinnas. Juridiskt sett är Alice Frost man. Hon har börjat processen för att bli kvinna fysiskt och på papperet. Det kommer att ta flera år. När det är klart kommer hennes yttre äntligen att passa hennes inre.

Just nu befinner hon sig i fasen "real life test" där hon fullt ut lever som kvinna: kallar sig "hon", klär sig som en kvinna, väljer damtoaletten istället för herrtoaletten.

Det är bara nio månader sedan Alice "kom ut" och berättade för vänner och familj om sina känslor. Men tanken att hon var instängd i fel kropp kom redan när hon var barn.

- Jag visste inte varför jag inte var som de andra. Jag sa inget, för jag ville inte bli retad. När jag blev äldre försökte jag förtränga viljan att vara tjej, men jag blev fejkad och tillgjord.

- Jag försökte vara som de flesta killar brukar vara, men jag överdrev och sa saker som jag inte menade. Folk tyckte att jag var konstig.

Förträngde
Alice letade orsaker till sina humörsvängningar. Ett tag trodde hon att hon var psykiskt sjuk, och försökte hitta någonting att skylla på. Hon kände igen symptomen för manodepressivitet och sökte hjälp. Men det var inte den rätta diagnosen.

- Jag fortsatte förtränga den rätta anledningen, men med åren blev det värre och värre. Jag har egentligen alltid varit avundsjuk på hur tjejer ser ut, hur de klär sig, och hur andra ser på dem.

Till slut gick det inte att fortsätta förneka, varken för sig själv eller andra. I oktober förra året skickade hon ett sms till en kompis och berättade. Kort därpå fick hon via psykiatrin i Piteå en remiss till Umeå universitetssjukhus, det enda sjukhus i Norrland som tar emot transsexuella.

- Det var ett tufft och jättestort steg. Men det var dags att göra något åt mitt liv.

Hon är beredd på att möta motstånd av människor som inte känner henne, och få kommentarer som inte alltid är välmenande.

- Jag är redo för det värsta. Men det spelar ingen roll, jag måste kunna trivas med mig själv.

Transsexuell
Alice föddes i Jakarta i Indonesien 1988 och fick namnet Tommy. Familjen flyttade till Sverige och Kalix 1995. I början av 2011 flyttade hon till Piteå. Hon levde som man och hade flickvän, men relationen tog slut. Behovet att berätta sanningen om sitt liv växte fram sakta.

- När jag började berätta om min längtan att vara tjej började jag att må mycket bättre och mardrömmar som jag haft försvann.

Alice Frost betraktar sig som lesbisk. Men transsexualitet har ingenting med sexuell läggning att göra. Det är en medicinsk diagnos på män eller kvinnor som känner att de tillhör ett annat kön än det de fick vid födseln. Många vill förändra sin kropp.

Processen att gå från det ena könet till det andra är lång och svår. Den börjar med noggranna utredningar. Den som får diagnosen transsexualism fortsätter med fasen "real life". Om det inte finns något som hindrar, till exempel psykisk sjukdom, börjar hormonbehandlingen. En man som vill bli kvinna får mjukare hud, fettfördelningen i kroppen förändras och formerna blir kurvigare. Håret på kroppen växer långsammare och brösten växer. Kvinnor som vill bli män får mer kroppsbehåring och djupare röst. De största förändringarna sker under de två första åren och hormonerna måste tas livet ut. Först efter minst två år från utredningens start kan det bli aktuellt att ansöka hos Socialstyrelsen om att ändra sitt juridiska kön och operera sina könsorgan.

Längtar
- Min kontaktperson inom psykiatrin sa till mig att det här är den mest omfattande förändring någon kan gå igenom. Jag och många andra transsexuella håller med om det. Inte bara fysiskt, utan även mentalt, säger Alice.

Hon har största delen av processen framför sig och känner ingen tvekan. Hon lyser upp inför tanken på att börja ta hormoner, vilket förmodligen blir till hösten.

- Jag längtar jättemycket. Men jag tar steg för steg. Jag har inte tänkt ha bråttom. Kroppen ska få utvecklas färdigt och jag ska vänta minst fem år innan jag opererar mig.

Vännerna har reagerat med överraskning men också med förståelse och stöd.

- Min mamma har nog insett att jag menar allvar och jag tror att hon kommer att acceptera det till slut. Jag förstår att det känns svårt att smälta.

Trots att hon är övertygad finns nervositeten inför allt det nya.

- Det klart att jag funderar på vad folk ska tänka och tycka. Det kändes ovant i början att klä sig som en tjej, sminka sig och gå ut på stan. Men det har blivit bättre. När jag börjar ta hormoner kommer det att bli lättare att passa in.

Sterilisering
I dag måste de som byter kön juridiskt också sterilisera sig, vilket har varit omdebatterat. En förändring är på väg och tros få genomslag nästa sommar.

- Själv har jag ingen tanke på att skaffa barn, säger Alice. Men jag tycker att det är bra att det blir en politisk fråga.

Alice talar om sitt beslut med övertygelse. Att berätta sin historia i tidningen är väl genomtänkt.

- Det finns många andra som känner som jag, men som inte vågar ta steget. Jag vill säga till alla som känner sig födda i fel kropp att sluta hålla det inne. Det blir bara värre.

Alice har sett att det finns en stor okunskap och många fördomar kring vad transsexualitet är.

- Jag vill bidra till att det förändras.

FAKTA Transsexualitet

Den som misstänker att han eller hon är transsexuell ska söka sig till sjukvården. En remiss ger ingången till en könsidentitetsutredning. Besöken kostar som läkarbesök. När en person fått diagnosen transsexualitet fortsätter processen som vid en sjukdomsdiagnos och kostar ingenting extra. Röstträning och permanent hårborttagning är exempel på moment som ingår i behandlingen från man till kvinna. En kvinna som vill bli man kan få operera bort sina bröst.

Insikten om att man är transsexuell kan komma redan som barn. För många kommer det i tonåren eller ännu senare i livet.

Det är fler män som vill bli kvinnor än tvärtom.

Många transsexuella blir tagna för att vara transvestiter, vilket inte är samma sak. Transvestiter stannar vid att klä sig eller uttrycka sig som det motsatta könet.

Transsexualism bör inte förväxlas med sexuell läggning eller beteende. Transsexuella kan vara antingen heterosexuella, bisexuella, homosexuella eller asexuella. Tidigare krävdes under utredningen att transsexuella efter avslutad behandling skulle identifiera sig som heterosexuella men det kravet har lyfts.

"Trans" är kort för transperson, som är ett paraplybegrepp för alla som bryter mot samhällets normer kring kön och könsidentitet. Det inbegriper människor som vill byta kön, som inte känner sig bekväma som varken kvinnor eller män, män som klär sig i kvinnokläder, artister som klär om till ett annat kön när de uppträder eller de som helt enkelt är osäkra på sin könsidentitet.

Att särbehandla en person på ett negativt sätt på grund av sexuell läggning eller könsidentitet är att diskriminera. Transpersoner inkluderas från och med 2009 i svensk diskrimineringslagstiftning.

Läs mer: transformering.se

Källa: RFSL ungdom, Wikipedia, Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om