Totalt konsumerar svenskarna 2 000 ton ägg under påskveckan, någonstans har siffran 6 000 ägg i timmen under själva påskhelgen nämnts. Mycket. Väldigt mycket.
Men även om äggätandet fortsätter att vara en stark, svensk tradition så har beteendet ändrats. Det visar en undersökning som genomförts av PFM Research för äggindustrins räkning.
Helt ute att måla ägg
Att "blås ur" och måla ägg verkar till exempel vara helt ute. Bara fem procent säger sig göra det numera.
Däremot serveras ägg i olika former, mestadels kokta till frukost eller på påskbordet med någon form av topping, till exempel med majonnäs och räkor.
En annan intressant slutsats man kan dra av undersökningen, är att ju äldre man blir desto mer löskokt vill man ha sitt ägg.
Traditionerna styr naturligtvis inköpen och ifjol tog äggen slut i affärerna. En kontroll av utbudet i Piteå på skärtorsdagen visade dock att man i år sett till att beställa hem extra mycket inför påskruschen och det fanns gott om kartonger kvar i butikerna.