Fysisk aktivitet på recept, FAR, innebär att vården ordinerar motion på motsvarande sätt som ett läkemedel, men med ett hälsofrämjande syfte.
Vårdvalsprincipen gäller och för varje motionsrecept får vårdcentralerna, som nu bytt namn till hälsocentraler, 750 kronor. FAR blir allt vanligare och har växt till en kassako för primärvården.
Mer än fördubbling
2010 skrev landstinget ut omkring 600 recept på fysisk aktivitet och 2011 skrevs 1 400 recept. Förra året fick 7 359 patienter i Norrbotten motionsrecept vilket motsvarar en kostnad på drygt 5,5 miljoner kronor för skattebetalarna.
Värt priset, om man får tro Margareta Eriksson, folkhälsostrateg på Folkhälsocentrum inom landstinget.
- Det är mycket pengar, men det finns avsatta medel inom primärvården för att lägga på hälsofrämjande insatser. Enligt Folkhälsoinstitutet är nästan 40 procent av norrbottningarna inte tillräckligt fysiskt aktiva och ersättningen till vården är landstingets sätt att sätta ned foten, säger Eriksson.
Utan uppföljning
Fysisk aktivitet på recept skrivs ut av legitimerad sjukvårdspersonal - till exempel läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, dietist eller arbetsterapeut.
Sjukgymnaster är den yrkeskategori som skriver flest FAR - 37 procent. En stor ökning har dock skett bland sjuksköterskor och bland läkare som står för 31 procent respektive 24 procent av den totala förskrivningen.
Förra året utgick ersättning utan krav på uppföljning av ordinationen. Det var nog ett misstag för nu förändrar landstinget reglerna.
- Skriver man bara ut ett papper och lämnar till patienten blir det ganska meningslöst. I den bästa av världar skulle uppföljningen ske utan ekonomisk ersättning, men nu gör vi om systemet och betalar 250 kronor för receptet och 500 kronor för uppföljningen, säger Margareta Eriksson.
"Viktiga frågor"
Finns det inte en risk att vårdcentralerna utnyttjar FAR för att tjäna pengar?
- Visst kan det vara så att FAR sätts i system och det är just därför vi nu sätter fokus på uppföljningen, säger Eriksson.
Borde man inte själv förstå att motion behövs?
- Många gör ju det. FAR handlar om att stötta personer som behöver stöd och hjälp att komma igång med att förändra sina vanor.
Varför är det så stor skillnad mellan hur många FAR de olika vårdcentralerna skriver ut?
- Det kan jag inte riktigt svara på. En del har väl mer systematiskt bestämt sig för att skriva ut FAR. Ingen vet hur bra eller dåligt ett system med ersättningar är och det man vill uppnå är en acceptans eller förståelse för hur viktigt det är att jobba med de här frågorna, säger Margareta Eriksson.