Det finns cirka 25 000 gråsälar i Östersjön. Alldeles för många, enligt Naturvårdsverkets uppfattning. Den stora mängden orsakar stora problem för yrkesfisket. Sedan flera år pågår utveckling av sälsäkra fiskeredskap och fiskemetoder.
- Tyvärr räcker de insatserna inte för att förebygga nya skador. Det är därför vi tillåter vi skyddsjakt, säger Per Risberg, biträdande projektledare Viltförvaltning.
I år tillåts jakt på 230 sälar, vilket är oförändrad kvot jämfört med i fjol.
Då rapporterades 90 av djuren fällda.
Jakt från båt
Jägarorganisationer och länsstyrelser har begärt att reglerna för skyddsjakten ska ändras. Bland annat möjligheter att utöka jakt från båt.
- Naturvårdsverket planerar att utvärdera försöken med att skjuta sälar från båt. Men det är relativt få som ansökt om tillstånd för sådan jakt och få som utfört den. När vi har mer underlag kan vi ta ställning till om reglerna ska ändras, säger Lars Plahn, handläggare.
Naturvårdsverket har beslutat om länsvis tilldelning för skyddsjakt från Kalmar län till Norrbottens län. Det finns också ansökningar om skyddsjakt från yrkesfiskare i södra Kalmar län och Blekinge. De ansökningarna behandlas separat.
- Vi har gett de flesta tillstånd tidigare år. Förutsättningen är att de är yrkesfiskare och har dokumenterade skador av gråsäl. Vi gör också avgränsningar för att minska risken för att knubbsäl fälls i Östersjön, säger Lars Plahn.