1 700 behöver rekryteras

Av Piteå kommuns 3 600 anställda är över 600 personer 60 år eller äldre. Kommunen står inför en stor generationsväxling som så många andra orter i Sverige och närmare 1 700 personer kommer att behöva rekryteras inom de kommande tio åren.

Peter Roslund, (S), kommunalråd. (Arkivbild)

Peter Roslund, (S), kommunalråd. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-09-20 06:00

Det visar den personalprognos kommunen tagit fram gällande åren mellan 2012 och 2022.

- Det är en utmaning rent allmänt och det blir en utmaning att konkurrera med andra företag då alla företag kommer att ha den utmaningen att rekrytera, säger Peter Roslund, kommunalråd (S).

Flest pensionsavgångar
Av dessa 1 700 uppges 1 100 vara pensionsavgångar och resterande 600 vara övriga avgångar som kan bero på exempelvis nya jobb eller flytt. Samtidigt som befolkningen i Piteå blir äldre minskar också den potentiella rekryteringsbasen då för få kommer in på arbetsmarknaden. Vissa yrkesgrupper uppges vara svårare att rekrytera än andra. Teknik- och gatukontoret är bland annat den förvaltning som har högst andel anställda som fyller 65 år under de kommande tio åren.

- Generationsväxlingen har pågått under flera år och vi har haft den största delen, den lilla ingenjörskår vi har där har nästan alla våra 40-talister gått i pension redan, säger Åsa Öberg, teknik- och gatuchef.

Procentuellt sett blir det inte så många pensionsavgångar då de har 56 stycken årsanställda. Och hittills har rekryteringen gått bra, förklarar hon.

- Men man ska ta det på största allvar, det är ingen nyhet i dag eller i går, att det är en tuff bransch att rekrytera i. Inom den tekniska sektorn har det utbildats för få och det finns ett stort behov av kompetens. Det är ett enormt sug efter kompetens och det känner vi av. Det rycks och slits i många, säger Åsa Öberg.

Konkurrens om jobb
Enligt fackförbundet Vision väntas en alarmerande brist på tekniker i landets kommuner. Peter Roslund ser också rekryteringssvårigheter.

- Teknikyrken är så överhettat i Norrbotten, säger han.

Han förklarar att det är svårare att konkurrera om jobben och att en kommunal anställning måste bli attraktiv.

- Att man vill vara med i samhällsbyggen i ett vidare perspektiv och ha en tryggare anställning. Vi måste konkurrera med andra kommuner och den privata sidan. Det blir en viss lönespiral som vi inte kan följa och då måste vi hitta andra värden som gör att det blir intressant att jobba åt kommunen, säger Peter Roslund.

FAKTA Yrkesgrupper där flest fyller 65 år inom tio år

Undersköterska: 410 personer

Barnskötare: 75 personer

Förskolelärare: 71 personer

Ledningsarbete: 69 personer

Lärare grund tidiga år: 37 personer

Lärare grund senare år: 37 personer

Personlig assistent: 32 personer

Sjuksköterska: 30 personer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!