Kommunalrådet Helena Öhlund (S) beskriver situationen som mycket bekymmersam.
– Jag tycker det låter jättehögt, det är tråkigt att vi har så hög arbetslöshet bland nyanlända i Älvsbyn, säger hon.
Hon menar att kommunen måste agera för att få bukt med problemet.
– Vi behöver de här människorna när det gäller kompetensförsörjningen i Norrbotten. Vi måste helt klart ta till krafttag för att lösa det här, säger hon.
I siffror räknat handlar det om 153 utrikes födda personer i Älvsbyn som saknar arbete, av totalt 351 öppet arbetslösa. I Piteå är 28,6 procent av alla utrikes födda arbetssökande, I Arvidsjaur ligger siffran på 29,8 och i Arjeplog är den 13,7 procent.
Älvsbyns kommun har utsett en arbetsgrupp som tagit fram ett förslag till åtgärdsplan för att få ner arbetslösheten bland utrikes födda. Arbetskonsulenten Anne Labba är en av dem jobbar med frågan, hon beskriver det som tufft att ta sig in på arbetsmarknaden i Älvsbyn.
– Jag tror att en skillnad mot för många andra kommuner kan vara att det inte finns så många verksamheter i Älvsbyn där man kan börja, komma in och få språkträning. Vi saknar den typen av kommunala startplatser, säger Anne Labba, arbetsmarknadsenheten.
Det förslag som arbetsgruppen fokuserar på, som kommer att lyftas till politiken senare under våren, är att jobba med så kallade jobbspår. Det innebär att man tar fram ett individuellt program för den arbetssökande.
– Man skapar ett spår med olika moment. Det kan handla om utbildning, praktik och språkinsatser, säger Anne Labba.
Hon menar att, förutom jobbspåren, är det viktigaste att utveckla samverkan mellan de olika parterna i kommunen.
– Det handlar om arbetsmarknadsenheten, vuxenutbildningen, integrationsenheten, arbetsgivare och Arbetsförmedlingen. Arbetsmarknaden i Älvsbyn är lite speciell, vi har egentligen ett par stora företag och sen finns det många små företag. Det blir en utmaning för oss att börja ta kontakt med företagen och berätta om den här gruppen. Vi vet inte hur intresset för att anställa ser ut, säger hon.
– Det är en förändring att ta emot en utrikesfödd som kanske inte riktigt har de rätta språkförutsättningarna ännu och kanske inte heller den rätta kompetensen ännu. Vi har mycket att jobba med framöver, säger Anne Labba.
Störst behov av arbetskraft finns inom vården.
– Där är behovet jättestort. Sen måste det finnas en personlig lämplighet givetvis.
Hon ser dock positivt på framtiden.
– Jag tror vi har många utmaningar men vi har mycket att vinna också, säger Anne Labba.