En sak som gör saken knepig just i Norrbotten är att det finns många vidsträckta områden som kanske inte känt av ett par människofötter på många år, så där blir ingen björnspillning insamlad.
– Problemet är att vi har mycket väglöst land som inte blir inventerat. Jag tror att man underskattar björnstammen just därför. Det är oklart hur många individer som det kan handla om, men det finns ett mörkertal, säger Björn Sundgren, Jakt och viltförvaltning Norr, Jägareförbundet.
På länsstyrelsen känner man till problemet. Målsättningen för i år är att få in fler prover som täcker en större yta av länet än den gjorde 2016, framför allt i väglöst land.
– VI hoppas att många vill hjälpa till och samla in björnspillning i höst, säger Rebecca Forsberg, projektledare på länsstyrelsen.
Insamlingarna sker var femte år i respektive björnlän. I övrigt uppskattas björnstammen baserat på observationer, "björnobsen" som det kallas, som inte är lika pricksäker. Både Jägareförbundet och länsstyrelsen ser fram emot att få en klarare bild av hur många individer som lufsar omkring i skogarna.
– Vi har en förhoppning om att få igång jägarna ordentligt nu till hösten så att vi får ett bra resultat av inventeringen, till stor del är det de som lämnar in spillning. Det här är ett samspel mellan jägarnas insatser och att länsstyrelsen också tar till sig av det och tar det på allvar. Det känns positivt, säger Sundgren.