Arjeplog går om 164 kommuner från att vara på plats 189 till att vara den 25:e bästa kommunen i landet. Det är resultatet av ett långsiktigt arbete som inleddes efter att Arjeplog fick stark kritik från skolinspektionen i en rapport 2013.
– Det är en liten egoboost för oss som arbetar som lärare, att få veta att vi gör rätt och är årets klättrare på rankningen. Det kan hjälpa oss att locka till oss lärare i lärarbristens Sverige, man måste synas för att vara aktuell som arbetsgivare, säger Sara Sundström, ordförande för Lärarförbundet i Arjeplog.
Det är främst meritvärdena som ökat ordentligt i Arjeplog. Bättre betyg och andelen godkända elever har förbättrats rejält.
– Vi ser det som ett kvitto på det långsiktiga arbetet där vi arbetat med kollegialt lärande, bedömningar, mattelyft och kompetensutvecklingspolicy, säger Sara Sundström.
Piteås skolchef arbetade i Arjeplog under den här tiden och hon är väldigt glad över att arbetet har gett resultat.
– Vi började det här förbättringsarbetet efter att vi fick ordentligt med smällar på fingrarna. Då inledde vi ett väldigt strategiskt arbete med att höja kvaliteten hela vägen från förskolan till vuxenutbildningen tillsammans med facket. Jag tror det är det man börjar se frukterna av nu i Arjeplog, säger Malin Westling.
Även Arvidsjaurs kommun tar ett rejält kliv upp från en riktig jumboplats på 245 till 178. Samtidigt som eleverna i Arjeplogs slutbetyg har gått upp så har eleverna i Älvsbyns rasat, och med det även deras höga ranking. Älvsbyn tappar 104 platser från att vara 27:e bäst i landet är de på plats 131 på årets lista. Samma sak hände med förra höstens lista från Sveriges kommuner och landsting, SKL, där Älvsbyn gick från plats 52 till 223. I Älvsbyn tar man för tillfället tappet med ro.
– Det är egentligen i två kategorier som vi har backat. Det är meritvärdet och andelen med godkända betyg efter årskurs nio som står för raset, säger Anna Strömberg, ordförande för lärarförbundet i Älvsbyn.
Anledningen till lugnet är att siffrorna uppges vara felrapporterade.
– Vi har analyserat det här med rektorer och skolchef. När kommunen rapporterade in det 2016 så rapporterades även de nyanlända, vilket man inte ska göra de tre första åren så att de får tid på sig att komma in. Vi tror att de har stor betydelse på resultaten så vi tar det med ro. Rättar det inte till sig till nästa år så måste vi börja fundera, säger Anna Strömberg.
SKL kommer med en ny lista nu under hösten där resultaten är rätt rapporterade. Så det återstår att se hur stor skillnad det gör.
– Sen är det klart att 131 inte är jättedåligt. Det är inget katastrofresultat, då är vi någonstans i mitten. Det är just det här tappet som ser illa ut. Sen vill vi vara självkritiska också och titta på vilka sätt vi kan förbättra vår undervisning. Vi kan inte bara skylla på felrapporterade betyg, säger Anna Strömberg.