Flest viltolyckor var det i Arvidsjaur, totalt 25 där den största majoriteten handlade om renolyckor. Tre av olyckorna i Arvidsjaur var älgolyckor medan det i Arjeplog inträffade sex olyckor med älg. I hela länet inträffar mellan 1 400 och 2 000 viltolyckor varje år.
– Det är snömängden som avgör hur djuren vandrar under vintern. Oftast börjar älgarna röra sig från Arjeplogsområdet mot Arvidsjaur någon gång mellan den 5 och 10 december. De går dit maten finns, säger Lars Lundman.
Tillsammans med en länsansvarig jägare inom Nationella viltolycksrådet är han polisiärt ansvarig för att organisera eftersöksjägare i hela Norrbotten. Lars Lundman har kontakt med 350 jägare som är tillgängliga året runt, dygnets alla timmar.
Han berättar att december är den månad som oftast sticker ut i statistiken, de flesta viltolyckorna inträffar då. Men det som bekymrar Lars Lundman mest är trafikanternas förhållningssätt på vägen.
– Givetvis är det ett problem att det finns vilda djur efter vägarna. Men bor man i Norrbotten så måste man räkna med att de vistas vid vägarna. Viltstängsel är inte 100 procent säkert, säger han.
Lars Lundman menar att människors beteende i trafiken har förändrats över tid.
– Trafikanterna i dag har inte respekt för varandra. Blåljuspersonal måste spärra av vägen med stora brandbilar som skydd för att kunna arbeta på trafikplatserna. Till och med yrkestrafiken, som tidigare var ett föredöme, ignorerar att det står livs levande människor en meter ifrån där de kör. Har man inte respekt för människor på vägen, hur ska man då kunna ha respekt för vilda djur, frågar sig Lars Lundman.
Han har 40 års yrkeserfarenhet av vilt- och trafikfrågor och han känner en stor oro.
– Jag kommer aldrig ge upp. Vi måste fortsätta prata om det här. Informationen måste gå ut till alla trafikanter. Det är egenansvaret som gäller. Bara för att det står 90 på skylten, så måste man inte köra 90. Ser man att det är något på eller vid vägen så måste man sänka hastigheten, man måste se vad det är, säger Lars Lundman.
Han menar att i takt med att bilarna blivit bättre och allt mer krocksäkra så har respekten för levande varelser i trafiken gått förlorad.
Om olyckan är framme så finns det vissa åtgärder som kan vara livsavgörande.
– En älg väger så pass mycket, den kan orsaka enorma skador. Det första man ska tänka på är att aldrig någonsin väja över till mötande trafik. Det finns fall där bilar frontalkrockat på grund av vilt på vägen, säger Lundman.
– Väj alltid mot dikeskanten. Det andra är att sikta på djurets bakdel. Då kan du klara både djuret och bilen utan större skador.
Polisen och älgskadeföreningen har viltremsor man kan ha med sig i bilen för att märka ut olycksplatsen. Råkar man ut för en viltolycka ska man alltid ringa 112.
– Man kan hänga upp en sopsäck eller vad som helst. Det är jätteviktigt att märka ut platsen så att eftersöksjägarna eller renägaren kan hitta igen platsen, säger Lars Lundman.
Även i maj månad är risken för att krocka med älg högre.
– Det är då korna stöter bort fjolårskalvarna. Då springer det runt en massa förvirrade fjolingar både i skogen och på vägarna, säger Lars Lundman.