Ester Ranberg bor nu i Arjeplog, men är uppvuxen i Mavas, och har en stuga i Kaskaure några mil från Mavas. TV-teamet mötte henne i stugan där hon berättar om sitt samiska liv, om hur hon som ung flyttade med ackjor, och hur det är att bo vid Piteälven.
– Det var trevligt att vara med. Först tänkte jag inte vara med, men det var ett av mina barnbarn som övertalade mig. Då vaknade mormorshjärtat, och jag ställde upp, säger Ester Ranberg.
Vad tycker du om programmet?
– Ja, nog är det bra. Det var kanske för kort tid. Det var kul när jag satt utanför stugan och vinkade åt drönaren som fotograferade mig, säger Ester Ranberg.
Programmet om Piteälven är med i den andra säsongen av älvprogram som gjorts av SVT minoritetsprogram i Umeå.
– Programmen har en klar samisk inriktning. I programmet om Piteälven talar flera av de medverkande pitesamiska. I programmet om Kalixälven talar de nordsamiska och i det tredje om Indalsälven är det sydsamiska som talas, säger Johan Wiechel redaktör för programmen.
I första säsongen som sändes 2021 var det program om Torneälven och Vindelälven. Där pratades meänkieli och samiska.
Programmen visar många överblicksbilder och naturbilder över älvlandskapen. De är tagna med drönare.
– Ett av syftena är att visa upp hur vacker natur och storslaget landskap det finns vid våra nordliga älvar är. Ett andra syfte är att visa hur det är att bo och verka längs älvarna. Det är naturen och människorna som är i fokus, säger Johan Wiechel.
Älvarna har också sinsemellan olika karaktärer.
– Kalix- och Piteälven är till sin karaktär fria och ohämmade. Det finns en ursprunglighet i dem, och programmen illustrerar hur de genom tiderna har bjudit på både motstånd och möjligheter på sina egna villkor, säger projektledare Roger Nydal.
Programmet om Piteälven följer älven från Sulmitelmafjällen vid norska gränsen i nordväst till Piteå, en sträcka på cirka 40 mil. Under programmet skildras bland annat samernas liv och verksamhet, inlandsbanans tillkomst och Rallarmuséet, robotbasen i Vidsel, kraftverket i Sikfors, 7000 år gamla stenåldersbosättningar utanför Vidsel och livet i Piteå.
Flera personer intervjuas på de olika orterna. Bland dem den samiska jojkaren Krister Stoor, turistföretagaren Inge Ramkvist, Annika Lindh, enhetschef vid robotbasen i Vidsel, arkeologen Frida Palmbo, Norrbottens museum, Erik Lundström i Sikfors intresseförening och Bertil Ruthström i Euskefeurat.
Hela programmet om Piteälven spelades in under nio dagar i augusti i år. Totalt har ett tiotal personer på ett eller annats sätt deltagit i programproduktionen.
– Det är ganska nygjorda intervjuer och naturbilder, säger Johan Wiechel.
Rätt väder har varit viktigt vid inspelningarna.
– Inspelningarna är väderberoende, bland annat för att vi använder oss av drönare. Vi hade tur med vädret då vi spelade in Piteälvsprogrammet. Då kunde vi göra hela resan från Sulmitelmafjällen ned till kusten utanför Piteå i ett svep. När vi spelade in Indalsälven var det snöstorm i fjällen, så vi fick och börja från andra änden av älven, säger Johan Wiechel.
Programmens andra säsong har sänts i SVT 2 under december, och hela serien går nu att se på SVT Play.
I första säsongen 2021 sändes program om Torneälven och Vindelälven
I den andra säsongen sänds program om Kalixälven, Piteälven, och Indalsälven.