Inbrottsstatistiken sköt i höjden under hösten 2014. För att hejda utvecklingen gick polisen i region nord, region mitt och gränspolisen i Stockholm samman i projektet Auriga/Frost. Insatsen riktades mot det nätverk av kriminella som tros ligga bakom över 75 procent av villainbrotten i norra Sverige.
– Det är klart att ett och annat villainbrott som anmäls är utfört av någon lokal skurk, men det är i sammanhanget en liten del, säger insatsledare Ola Strömberg.
Centrum för nätverk
Under projekttiden, februari till och med maj, har 37 misstänkta inbrottstjuvar gripits i region nord. Av dem kommer 32 från Litauen, fyra från Rumänien och en från Lettland. Av de litauer som gripits, kommer 25 personer från en och samma stad – Panevezys. Enligt kommissarie Patrik Ström, kontaktperson för Auriga/Frost i Norrbotten, har polisen i region nord sedan tidigare ögonen på ett 50-tal medelålders män från Litauen. De flesta bosatta i just Panevezys.
– Vi vet ganska mycket om dem som är här, vi vet vilka de är, vi har en ganska tydlig bild av hur de reser och så vidare, säger Ola Strömberg.
Omöjligt att punktbevaka
Enligt Patrik Ström vet polisen när männen åker in och ut ur Sverige. När de har varit inne i landet är brott begångna, och det finns skäl att misstänka att det är just dessa personer som ligger bakom.
– Men vi kan omöjligt punktbevaka dem vartenda steg de är inne i landet, säger Patrik Ström.
Av dem som gripits under projekttiden har två dömts till fängelse för inbrott i Västerbotten. Ytterligare två personer har dömts för inbrott i Piteå, Skellefteå och Umeå. Dessutom har två män åtalats, men frikänts, för inbrott i Västerbotten. Övriga har polisen tvingats släppa.
– I de gripanden vi har gjort har vi varit rätt ute, men det är inte så lätt att binda de här personerna till brotten, säger Patrik Ström.
Varför är det så svårt?
– I samma sekund som vi förklarar det så skriver vi en handbok till alla våra inhemska tjuvar, att så här ska vi ska göra för att inte bli upptäckta, säger Patrik Ström.
Gömmer stöldgodset
Stöldgodset är en viktig del för att kunna knyta någon till ett inbrott. Polisen har olika teorier om hur tjuvarna lyckas gömma godset.
– Vi tror att man lämnar godset inte alltför långt ifrån brottsplatsen och hämtar det ett par veckor senare. Då kan det vara en annan person som hämtar det, säger Patrik Ström.
Händer det att stöldgodset skickas med posten?
– Vi har gjort kontroller av post till de länder som har varit aktuella. Där kan vi inte se att man har postat något stöldgods. Vi tror inte att man riktigt vill släppa iväg det på det sättet, säger Patrik Ström.
Jobbigt vara tjuv
Trots att få misstänkta i slutändan har lagförts, ser polisen Auriga/Frost som ett lyckat projekt.
– Vi har fått ner frekvensen av besök i region nord. Det har varit ett av målen med insaterna, att göra det jobbigt att komma hit, säger Patrik Ström
En viktig bit har varit utökade kontroller av utländska fordon.
– Vi kommer fortsätta att jobba på det sätt som vi har gjort inom projektet. Vi ska vara aktiva ute på vägarna och stoppa och kontrollera fordon. Det är det som är grunden till det hela och det måste vi fortsätta med, säger Patrik Ström.