Larmsystemet skickar automatiskt ett nödanrop med sin geografiska position till en larmcentral när ett fordon råkar ut för en olycka. Fordonet ringer sedan upp larmcentralen. Sker olyckan långt ute i glesbygd eller mitt i natten kan det göra stor skillnad.
– Nattetid, och i områden där det är mindre trafik där ingen passerar. Hamnar man i en situation där man inte kan larma själv så kan det här vara till stor hjälp. Så det är helt klart att det finns en vinning i att den möjligheten finns. Vid extremfallen har det inverkan på utgången, säger Jim Lundström, räddningschef i Älvsbyn och Piteå.
Vid olyckor är det viktigt att få hjälp så snabbt som möjligt.
– Vi har i räddningstjänsten och sjukvården vad man kallar för gyllene timmen. Från olyckan inträffar ska man vara på sjukhus inom en timma, som ett mått för att få vård så snart som möjligt. Chansen att klara sig är betydligt högre ifall man nu är allvarligt skadad, så det finns tid att vinna på det, säger Jim Lundström.
De nya bilar som säljs nu har i de flesta fall stöd för 4G och 5G, men det är långt ifrån alla äldre system som klarar av uppgraderingen. Vissa går på 2G också, och vissa enbart på 3G och slutar fungera direkt när 3G-nätet är nedsläckt. Hur detta ska lösas kommer antagligen skilja beroende på biltillverkare, och frågan blir givetvis vem det är som ska betala för en uppgradering.
Vissa fordon har även en larmknapp som kan användas för att larma manuellt. Här finns exempel från de senaste åren där såna larm kan ha räddat livet på folk. En stuga utanför Älvsbyn brann ner en vinter för ett par år sedan där mannen brännskadades allvarligt och telefonerna låg inne i stugan.
– Då kunde kvinnan larma räddningstjänsten direkt från bilen genom att trycka på en knapp. Om inte det hade fungerat hade inte vi kunnat komma i närheten av lika snabbt som vi gjorde, säger Margareta Lundberg, räddningstjänsten.
När det gäller räddningstjänstens egna utrustning tror Lundström inte att det finns några äldre system kvar även om många släckfordon är äldre.
– Mycket av vår egen kommunikation går över Rakel som är ett helt eget system. När det gäller släckbilar och utrustning som är uppkopplad så är det sånt som hela tiden uppgraderas till nya standarder så för vår del bedömer jag inte att det blir några problem, säger Jim Lundström.